Bård Ludvig Thorheim (H): Vi regjeringen ta initiativ til en nasjonal satsing på utvikling av bølge- og tidevannskraft, og herunder bygge opp et testsenter som imøtekommer internasjonale standarder på Fiskebøl i Hadsel?
Begrunnelse
Ifølge EU kan havenergi i form av bølgekraft og kraft fra havstrømmer potensielt kunne dekke 10 % Europas kraftbehov i 2050. Det ledende senteret for utvikling og testing av slik kraftproduksjon er i Storbritannia med fasiliteter ved Orknøyene som tilbyr testing av ny teknologi etter internasjonale ISO-standarder. Kraft fra havenergi har fordelen av å ikke så variabel som annen fornybar kraft. Det testes nå ut løsninger som er stadig nærmere å kunne kommersialiseres uten subsidier og skaleres opp.
Norge har ledende teknologimiljøer på fagfeltet bølge- og tidevannskraft knyttet til bl.a. NTNU. Det finnes norske bedrifter som har utviklet patenter for havenergi, og det finnes miljøer som ønsker å videreutvikle havenergi i Norge. Fra naturens side er Norge godt egnet for enkelte former for havenergi, særlig havstrømmer fra tidevann og Golfstrømmen. Mulighetene for havenergi som del av energimixen i en kyststat som Norge, bør utforskes og satses på.
Det finnes for tiden ikke testfasiliteter for testing av havenergi etter internasjonale ISO-standarder i Norge. Det innebærer at Enova-støtte til teknologiutvikling innen bølge- og tidevannskraft kan risikere å falle bort fordi det må testes og videreutvikles i utlandet. Dette understreker behovet for et nasjonalt testsenter og kunnskapsutvikling nasjonalt, i tett samarbeid med EU, Storbritannia og andre internasjonale kompetansemiljøer.
Nordland fylkeskommune bevilget 5 mill. kroner i november i fjor til utvikling av testfasiliteter for havenergi på Fiskebøl i Hadsel kommune i Vesterålen. På Fiskebøl bygges det et testsenter for oljevernberedskap som fikk første bevilgning under Solberg-regjeringen. Senteret er ment å være en katalysator for kunnskapsutvikling knyttet til både oljeberedskap og ulike havnæringer. Utvikling av et testsenter for havenergi krever en betydelig innsats fra sentrale myndigheter, utover bidraget fra Nordland fylkeskommune, og må eventuelt integreres i planene som Kystverket har for utviklingen av Fiskebøl.