Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til energiministeren

Dokument nr. 15:908 (2023-2024)
Innlevert: 13.01.2024
Sendt: 15.01.2024
Besvart: 22.01.2024 av energiminister Terje Aasland

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Har statsråden belegg for å si at konsesjonsbehandlingen av småkraftsøknader var omtrent på samme nivå under Solberg-regjeringen som den er under Støre-regjeringen, og kan dette illustreres av statsråden ved å sammenligne antall konsesjoner som ble gitt og prosentandel avslag for a) de to siste årene av Solberg-regjeringen sammenlignet med de to første årene av Støre-regjeringen, og b) for hele perioden for regjeringen Solberg?

Begrunnelse

På Stortingets siste møtedag i 2023 hadde undertegnede en replikkutveksling med Energiministeren. Det ble vist til at konsesjonsbehandlingen av småkraft-søknader og nye tillatelser omtrent har stoppet helt opp, enda småkraft er en av de raskeste måtene å styrke kraftbalansen på i en tid hvor vi går mot kraftunderskudd på kort sikt.
Statsråden mente at det var tatt tak i problematikken fra regjeringens side, og anklaget Høyre for ikke å ha tatt tak i problematikken tidligere da partiet hadde regjeringsansvar. Undertegnede fasthold at problemene først og fremst har oppstått under dagens regjering, noe statsråden ikke var enig i.
For å løse et problem er det avgjørende å erkjenne når, hvordan og hvorfor det har oppstått. Det kan synes som at statsråden mangler belegg for sin påstand og han bes derfor svare skriftlig på hvordan utviklingen av konsesjonsbehandlingen av småkraft har vært, med bakgrunn i kunnskapen som foreligger i departement og underliggende etater.
Ifølge tall fra Småkraftforeningen ble det under Solberg-regjeringens siste to år behandlet 35 søknader om småkraft av NVE og departementet. I en omtrentlig like lang periode har regjeringen Støre behandlet 16 søknader, dvs. under halvparten. Det ble gitt kun 1 ny tillatelse i 2022 og 1 ny tillatelse i 2023. Til sammenligning ble det i perioden 2014-2018 innvilget i størrelsesorden 315 konsesjoner, tilsvarende i overkant av 3 TWh.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Å sammenligne tall for antall konsesjoner gitt mellom år har begrenset nytte. Hva som behandles henger blant annet tett sammen med antall og type saker som omsøkes. I perioden 2010-2017 var det svært høy aktivitet innen småkraftfeltet og NVE behandlet over 700 konsesjonssaker i den perioden. Det er fortsatt rundt 130 småkraftkonsesjoner gitt i denne perioden som ikke er realisert. I perioden etter 2017 sank antallet konsesjonssøknader kraftig, og har holdt seg på et relativt lavt nivå fram til nå.
NVE har på sine nettsider kvartalsoppsummeringer av konsesjonsbehandlingsvedtak. NVE oppgir antall endelige avslag og antall endelige tillatelser. Saker som er til klagebehandling er ikke inkludert. Med endelig tillatelse inkluderes også vedtak om konsesjonsfritak. De to siste årene under Solberg-regjeringen (2020 og 2021 tom. 3. kvartal) ble det gitt endelig tillatelse til 17 av 44 småkraftverk og det ble gitt avslag til omtrent 60 prosent av søknadene. I 2022 og 2023 (tom. 3. kvartal) ble det gitt endelig tillatelse til 30 av 36 småkraftverk og det ble gitt avslag til omtrent 17 prosent av søknadene.
De fleste småkraftsakene NVE har behandlet i 2023 har vært byggefristsaker. Dette er saker der konsesjonen er gitt, men den opprinnelige byggefristen er i ferd med å gå ut. Konsesjoner som innvilges forlenget byggefrist vil kunne realiseres relativt raskt, og bidra til økt produksjon av fornybar kraft.
Regjeringen har styrket energimyndighetene i 2023 og 2024. Dette vil øke kapasiteten, og vil også komme behandling av småkraftsøknader til gode.