Marius Arion Nilsen (FrP): Det har vært en tragisk start på året, med altfor mange drap på kort tid. I enkelte av sakene har politi og domstol vurdert situasjonen til å ikke være alvorlig nok til voldsalarm, i andre tilfeller har politi og domstol ikke tatt tak selv etter gjentatte lovbrudd.
Fører departementet oversikt over feilaktige beslutninger-, løslatelser- og påtaleunnlatelser som senere resulterer i grove lovbrudd som eksempelvis drap, og får det konsekvenser for politi, påtalemyndighet eller domstol hvis man utøver slett dømmekraft gjentatte ganger?
Begrunnelse
Vi har over lang tid sett løslatte gjerningspersoner blitt bedømt til å ha lav gjentakelsesfare eller lav voldsrisiko, samt gjerningspersoner bli løslatt gang på gang etter lovbrudd, som eksempelvis trusler og brudd på besøksforbud, før de deretter begår mer eller mindre grove lovbrudd, og i ytterste konsekvens drap.
I drapssakene som er kommet i år har i noen av tilfellene gjerningspersonene gang på gang brutt besøksforbud, uten at det er tatt tak av politiet, påtalemyndighet eller domstol. I andre tilfeller har politi og domstol besluttet at det ikke var grunnlag for eks voldsalarm, før det like etterpå ble begått drap av de som har opplevd å bli avvist av politiet.
I samfunnet generelt risikerer man å miste jobben hvis man gjør grove feil, spesielt gjentatte grove feil med store konsekvenser. Det er vanskelig å finne feil med større konsekvenser enn meningsløse dødsfall hos uskyldige ofre.
Løslatelser grunnet lav gjentakelsefare hvor deretter gjerningspersoner deretter igjen etter kort tid begår lovbrudd er interessant. Beslutninger hvor voldsrisikoen er lav før det deretter utøves grov vold likeså. Det er av interesse å vite om det føres statistikk over gjerningspersoner som løslates med vurdering å ha lav sannsynlighet for å begå nye grove lovbrudd, vold, voldtekt, drap, eller lav voldsrisiko og som deretter begår nye slike handlinger. Det er også av interesse å vite om det føres statistikk over personene, avdelingene som beslutter løslatelse av gjerningsmenn som deretter begår grov kriminalitet, samt om det får noen konsekvenser å gjentatte ganger løslate gjerningspersoner som etterpå begår grov kriminalitet for de som tar beslutningen.
Eller om det kun er konsekvenser for ofrene i slike saker, og påtalemyndigheten eller personer som besluttet å løslate gjerningspersonen(e) kan få liv på liv på samvittigheten og fortsatt bli vurdert til å være skikket og kompetent nok til å fortsette å utøve jobben sin. Statistikk på slike tilfeller og om det får konsekvenser etterspørres derfor i spørsmålet over.