Une Bastholm (MDG): I lys av funnene i rapporten “Mattilsynets kontroll med grisefarmer” fra Nettverk for dyrs frihet, mener statsråden at sluttrapporten fra Mattilsynets nasjonale tilsynskampanje med svin i 2021-2022 gir et korrekt bilde av omfanget av regelverksbrudd i svinenæringen?
Begrunnelse
Mattilsynet gjennomførte en nasjonal tilsynskampanje med svinenæringen i 2021-2022.
Det ble ført tilsyn med 582 tilfeldige svinebesetninger som Veterinærinstituttet hadde valgt ut. Ifølge Mattilsynet skulle resultatene fra tilsynskampanjen gi et mest mulig korrekt bilde av regelverksetterlevelsen i svinenæringen, og dermed gi et godt og faktabasert grunnlag for det videre arbeidet med regelverksutvikling og tilsyn.
Den 17. januar 2023 publiserte Mattilsynet en sluttrapport som viste at de fant avvik på dyrevelferdsregelverket i 56 prosent av svinebesetningene. De fleste avvikene var knyttet til mangel på grunnleggende ressurser for fôrgrisene som strø og rotemateriale. I 28 saker ble det fattet hastevedtak om avlivning av syke og skadde dyr.
Dyrevernorganisasjonen Nettverk for dyrs frihet har gjennomgått alle tilsynsrapportene fra kampanjen, og publiserte nylig en rapport som avdekker urovekkende funn. De hevder blant annet at antallet regelverksbrudd var 50 prosent høyere enn det som kommer frem i Mattilsynets sluttrapport, og at antallet saker med hastevedtak om avlivning er 38. De mener også at virkemiddelbruken har vært for mild, og at dette har bidratt til å fremstille regelverksbruddene som mindre alvorlige enn det de i realiteten er.
Hvis dette stemmer, gir den Mattilsynets rapport et feilaktig bilde av regelverksetterlevelsen i svinenæringen, noe som er alvorlig - særlig med tanke på at den skulle gi et viktig faktagrunnlag for det videre arbeidet med velferd for svin, herunder regjeringens varslede dyrevelferdsmelding.