Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:963 (2023-2024)
Innlevert: 19.01.2024
Sendt: 19.01.2024
Besvart: 26.01.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil justisministeren sørge for en større profesjonalisering av arbeidet med vold i nære relasjoner i landets politidistrikt, og vil hun gi dem som har bekymringer tilknyttet f.eks. Vest politidistrikt ressurs- og kapasitetsutfordringer forsikringer om at det vil komme friske penger for å ta kampen mot volden?

Begrunnelse

Sist uke besøkte jeg Politiets fellesforbund vest i Bergen for å høre mer om hvordan det jobbes med vold i nøre relasjoner og partnerdrap i vårt distrikt.
Det var et godt og konstruktivt møte men man fikk et inntrykk av at det er flere ting som er frustrerende og bekymringsverdig.
Justisministeren viser til i sitt svar til undertegnede 18 januar at f.eks. besøksforbud bare ett av flere tiltak politiet kan benytte for å beskytte personer som er utsatt for vold og trusler. Antall besøksforbud har økt og bruddene på dem også siste år. Ministeren skriver videre at:

«Oversikten over antallet brudd på besøksforbud viser at det er behov for strengere tiltak for at dette beskyttelsestiltaket skal respekteres og etterleves.»

Etter lang tid ble det endelig vedtatt noen endringer før jul om bla bruk av omvendt voldsalarm, men også implementeringen av dette drar ut.
Det som blir en stor tilleggs bekymring er om politiet faktisk vil ha kapasitet og ressurser til å følge opp mer enn de allerede gjør. Det er en kjent sak at man har kuttet i vest politidistrikt og at flere kjenner på en mer krevende arbeidssituasjon med flere oppgaver og færre ressurser. Kutt i det forebyggende arbeidet er dessverre en realitet og konsekvensen og prislappen for dette kan bli svært store i tiden fremover.
Videre i vårt møte ble det trukket frem at enkelte jobber konkret med partnervold i Bergen, men at PFV er bekymret for hvordan dette følges opp i ute i resten av politidistriktet.
Det vises bla til risikoen for krevende dobbeltroller i partnervold saker.
Jeg oppfattet det som et klart behov og ønske om en større profesjonalisering av arbeidet med partnervold, da med fokus på hele politidistriktet. Da må det gis klare signaler om at dette er ønskelig og ressursene må følge med fra politisk hold. Dette er en klar oppfordring til justisministeren.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering la i desember frem en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Planen inneholder over 100 tiltak. I statsbudsjettet for 2024 er det satt av 100 millioner kroner til planen.
Regjeringen vil etablere den såkalte RISK-modellen fra Oslo til alle landets politidistrikter. I RISK arbeider politispesialister og sosial- og helsefaglige ansatte sammen i team for å forebygge ny vold. For Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering er dette en viktig prioritering.
I 2024 starter vi i tre politidistrikter, Sør-Vest, Sør-Øst og Nordland. Til dette arbeidet er det bevilget 25 millioner kroner i 2024. Vi skal også gjennomføre en evaluering av politiets bruk av risikovurderingsverktøy, blant annet for å se nærmere på hva som hindrer effektiv bruk i enkelte politidistrikt.
Opptrappingsplanen gjelder for perioden 2024-2028, og den videre finansieringen av tiltakene i planen kommer vi tilbake til i statsbudsjettprosessene.