Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:967 (2023-2024)
Innlevert: 19.01.2024
Sendt: 19.01.2024
Besvart: 29.01.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Synes statsråden det er forsvarlig at Helse Midt-Norge avslutter en godt fungerende avtale med private leverandører, uten at helseforetaket har et tilbud på plass for å erstatte det private tilbudet som bortfaller?

Begrunnelse

I en pressemelding fra Helse Midt-Norge 18.1 varsles det at de vil avslutte avtaler med private innen psykisk helsevern 30. juni i år. To dager etter at Helse- og omsorgsministeren i sin sykehustale understreket at sykehusene skal styrke tilbudet til pasienter med psykiske lidelser og rus og sørge for å få ned ventetidene, velger altså Helse Møre og Romsdal å si opp en avtale med en privat tilbyder som hvert år tilbyr psykologhjelp til 800 pasienter. Helse Møre og Romsdal har ikke fått på plass et tilbud for å erstatte det private tilbudet. Det betyr at Helse Møre og Romsdal har behov for å rekruttere om lag 25 psykologer, fagkonsulenter og leger. Ifølge Helsepersonellkommisjonen som la fram sin rapport i fjor så er det stor mangel på psykologer i Norge. Dette bekreftes også av NAV som sier det manglet 350 psykologer i Norge i 2023.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Denne regjeringen prioriterer arbeidet knyttet til ruslidelser og psykisk helse. Det er grunnen til at vi øker rammene og forutsigbarheten for sykehusene i årene framover, og at vi stiller høye krav til helseforetakenes prioriteringer innenfor psykisk helsevern og rusbehandling.
Representanten spør om konkrete forhold i Helse Midt-Norge, og jeg har derfor bedt det regionale helseforetaket om informasjon.
I sin tilbakemelding til Helse- og omsorgsdepartementet skriver Helse Midt-Norge RHF følgende:

«Etter pandemien erfarte Helse Midt-Norge stor økning i henvisninger, ventetider og fristbrudd innen psykisk helsevern. Utfordringen ble i desember 2021 rangert som nr 1 på Topp 10 risiko for Helse Midt-Norge. Anskaffelsen ble derfor gjennomført som et regionalt risikoreduserende tiltak, med mål om å redusere fristbrudd og ventetider. Helse Midt-Norge RHF inngikk for perioden 01.07.22 til og med 30.06.24 rammeavtale med flere private tjenesteleverandører i Midt-Norge om kjøp av polikliniske spesialisthelsetjenester innen psykisk helsevern (PH). Avtalene gir ensidig rett for oppdragsgiver til å forlenge avtalen i inntil 1,5 år.
I forkant av anskaffelsen ble det gjennomført en behovsvurdering i dialog og nært samarbeid med helseforetakene i regionen. Tilsvarende dialog ble gjennomført i forkant av beslutningen om ikke å utløse opsjon, inkludert en gjennomgang av regionale virksomhetsdata for den aktuelle perioden (ventetider, fristbrudd og henvisninger) og erfaringsinnhenting fra helseforetakene. Gjennomgangen hadde til formål å evaluere anskaffelsen som et regionalt tiltak for å redusere regional risiko knyttet til fristbrudd og ventetider innen psykisk helsevern. Resultatet av evalueringen viste at tiltaket har hatt begrenset regional effekt på fristbrudd og ventetider. Helse Midt-Norge RHF besluttet å ikke utløse opsjon om forlengelse av avtalene.
Som risikoreduserende tiltak på regionalt nivå, ble avtalene inngått for en tidsbegrenset periode. Derav har foretaksgruppen arbeidet parallelt med øvrige risikoreduserende tiltak regionalt og lokalt. Regionalt har vi igangsatt prosjektet «Sikre kritisk kompetanse i psykisk helsevern (PH) og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB)», med mål om å sikre tilgang på riktige fagressurser med riktig kompetanse til riktig tid. Prosjektplanen er vedtatt av styret i Helse Midt-Norge RHF og satsningen finansieres med inntil 100 millioner kroner i perioden 2024 til 2026. De lokale helseforetakene har i tillegg iverksatt lokale tiltak og gjort en selvstendig helhetlig vurdering som tilsier at de vil kunne ivareta pasientene i sine opptaksområder uten bruk av muligheten til å benytte avtaler for kjøp av private spesialisthelsetjenester innen PH. Helseforetakene i Midt-Norge har fått varig økt bevilgning (RNB 2023) for å sette dem i bedre stand til å prioritere psykisk helsevern og rask tilgang til helsetjenester.
Helse Midt-Norge RHF vil være i tett dialog med helseforetakene i regionen og følge utviklingen i deres kapasitet tett, herunder følge utviklingen i ventetider og fristbrudd, og vurdere tiltak underveis».

Når Helse Midt RHF har gjort en helhetlig vurdering som tilsier at de vil kunne ivareta pasientene i sitt opptaksområde uten å kjøpe private spesialisthelsetjenester, forholder jeg meg til det. Sørge for-ansvaret ligger til det regionale helseforetaket og det er de som kjenner forholdene best. Samtidig kommer jeg til å følge opp helseforetakene tett for å sikre at kravene i oppdragsdokumentet følges opp, herunder krav innenfor områdene psykisk helsevern og rusbehandling.