Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til finansministeren

Dokument nr. 15:1011 (2023-2024)
Innlevert: 24.01.2024
Sendt: 24.01.2024
Besvart: 29.01.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Oljefondet eier en stor aksjepost i Dongye Group, som er en av verdens store produsenter av fluor. Tidligere klima og energiminister Barth Eide jobbet for å få på plass et forbud mot PFAS.
Vil finansministeren ta initiativ til utelukkelse av Dongye Group fra SPUs investeringsunivers i og med at de produserer et produkt som er så skadelig at Norge jobber for et forbud mot produktet?

Begrunnelse

Tidligere klima- og miljøminister Espen Barth Eide opplyste på en pressekonferanse at Norge og flere andre land jobbet for å få på plass et forbud mot PFAS. Dette fordi PFAS-stoffene blant annet kan forstyrre fosterutvikling og forplantningsevne og mistenkes for å øke risikoen for kreft. Barth Eide uttalte selv at det er ett av de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) har som mål å oppnå høyest mulig avkastning til en akseptabel risiko. Målet er nedfelt i lov om Statens pensjonsfond og i forvaltningsmandatet fra Finansdepartementet til Norges Bank. Fondet skal forvaltes ansvarlig. Det er bred politisk enighet om investeringsstrategien og rammene for forvaltningen av SPU, og at fondet ikke er et politisk virkemiddel, jf. Innst. 364 S (2022–2023).
Det er etablert en klar arbeidsdeling mellom Finansdepartementet, Etikkrådet og Norges Bank. Departementet fastsetter de overordnede rammene for forvaltningen, mens Norges Bank foretar investeringene og utøver fondets eierrettigheter uavhengig av departementet.
Forvaltningsmandatet fra departementet til Norges Bank stiller krav om at hensyn til miljø, samfunn og selskapsstyring skal integreres i forvaltningen av SPU, og at Norges Bank skal fastsette prinsipper for ansvarlig forvaltningsvirksomhet som skal være i tråd med internasjonalt anerkjente standarder og prinsipper fra OECD og FN.
Det uavhengige etikkrådet overvåker fondets portefølje for eventuelle grove normbrudd som måtte være i strid med retningslinjene for observasjon og utelukkelse av selskaper fra SPU. Etikkrådet avgir tilrådinger til Norges Banks hovedstyre, som tar beslutninger i slike saker. Retningslinjene inneholder etiske kriterier både for produksjon av visse produkter og for selskapers atferd. Produksjon av tobakk, cannabis til rusformål eller visse typer våpen, samt bidrag til alvorlig miljøskade eller andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer, kan gi grunnlag for utelukkelse eller observasjon. Retningslinjene ble grundig vurdert og behandlet i Stortinget i 2021 på bakgrunn av Etikkutvalgets utredning (NOU 2020: 7 Verdier og ansvar). Retningslinjene ble da også revidert på enkelte områder.
Fondet er en finansiell investor med etiske retningslinjer og ansvarlig forvaltning som viktige rammer. Det følger av den nevnte arbeidsdelingen at departementet ikke foretar vurderinger av, eller tar initiativ til, utelukkelse av enkeltselskaper. Arbeidsdelingen har bred støtte i Stortinget.