Ola Elvestuen (V): Vil statsråden ta initiativ til å få på plass en forenklet søknadsprosedyre for småskala regenerative anlegg?
Begrunnelse
Det haster med tiltak som kan bedre forholdene i Oslofjorden, men det er mange ulike aktører som står klare for å bidra. Fredag 12.01 åpnet miljøorganisasjonen Marinreparatørene Norges første marinenyttehage. Dette er et anlegg der det dyrkes sukkertare og blåskjell. Dette er to nøkkelarter i Oslofjorden som det i dag er for lite av. Disse artene trengs for å forbedre den økologiske balansen i Oslofjorden.
Slike småskala regenerative anlegg binder CO₂, næringssalter, renser sjøvannet for partikler og mikroalger, og utgjør viktig habitat for fisk og en rekke andre marine arter. Samtidig vil produksjonen av sukkertare og blåskjell kunne benyttes til mat. De marine nyttehagene kalles derfor regenerative. Dersom det etableres mange slike marine nyttehager, så kan de være et viktig bidrag til å bedre den kritiske situasjonen Oslofjorden er i. Det som vanskeliggjør etablering av slike anlegg, er at de må søkes om og dokumenteres på samme nivå som om det dreide seg om et stort kommersielt lakseoppdrettsanlegg. Søknaden blir derfor svært kostbar, tidkrevende, og krever spesiell kompetanse hos søker. Samtidig mener spørsmålsstiller at det bør skilles mellom anlegg som er en miljøbelastning og anlegg som faktisk bedrer miljøtilstanden i fjorden.