Per-Willy Amundsen (FrP): Er statsråden enig i at denne typen kriminell virksomhet er samfunnsskadelig, og at henleggelser av denne typen på grunn av manglende behandlingskapasitet er et symptom på at politiet er underfinansiert som følge av manglende prioritering av politiet i de seneste års statsbudsjetter?
Begrunnelse
Det vises til følgende nettsak i DN av 19.01.24:
https://www.dn.no/magasinet/dokumentar/okonomisk-kriminalitet/cyberkriminalitet/byggebransjen/ble-offer-for-ny-utspekulert-svindel-her-finner-han-igjen-tyvegodset/2-1-1582125?utm_source=front&utm_campaign=lsrjgr
Saken gjelder en svindelmetode som nå brer om seg i byggebransjen, hvor selskaper ved bruk av fiktive regnskaper har skaffet seg kreditt hos forskjellige leverandører. Det vises til artikkelens omtale av svindelmetoden:
«Metoden til selskapene er like enkel som den er genial: Et gammelt aksjeselskap skifter eier, en ny daglig leder kommer inn og gamle regnskaper endres for flere år tilbake, slik at selskapet på papiret ser kredittverdig ut. Omsetningen må aldri overstige syv millioner kroner. Dette er grensen for når et selskap blir pliktig til å ha en revisor.
Når de nye regnskapene er på plass, er grunnlaget lagt for å søke kreditt hos leverandører og banker.
Metoden er ikke den eneste fellesnevneren. Fire av selskapene har sendt inn det nøyaktig samme regnskapet, der tallene for hver eneste regnskapspost er identiske. Disse selskapene er Scandia Bygg, Lateef Holding, Initwi og BMG Konsult.»
Om den ene leverandørens politianmeldelser av disse sakene, vises det til følgende avsnitter fra artikkelen hitsettes:
«Etter å ha sporet opp sine egne varer, tok Andresen på ny kontakt med politiet.
– Jeg sendte mail til politiet og sa at jeg hadde funnet varene. Jeg prøvde tre forskjellige veier inn til politiet, uten å få noe ordentlig svar.
Den siste henleggelsen fra Oslo politidistrikt kom 1. november.
«Du underrettes med dette om at saken er henlagt på grunn av manglende behandlingskapasitet», heter det i svaret Andresen fikk.
Oslo-politiet sier i dag at de ikke etterforsker noen av de fem selskapene DN omtaler.
– Jeg ser at det er to saker registrert på det ene firmaet, Lateef. Den ene i Øst politidistrikt, og den andre i Oslo. Begge er henlagt, sier pressesjef Unni T. Grøndahl.»
Spørsmålsstiller vil vite om statsråden er enig i at denne typen bedragerier er samfunnsskadelig. Videre bes det om en tilbakemelding på om statsråden mener henleggelser av denne typen på grunn av manglende behandlingskapasitet er et symptom på at politiet er underfinansiert som følge av manglende prioritering av politiet.