Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1096 (2023-2024)
Innlevert: 31.01.2024
Sendt: 01.02.2024
Besvart: 08.02.2024 av næringsminister Jan Christian Vestre

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Når DNB åpenbart ikke tjener deres egne kunder og forbrukernes interesser, mener statsråden staten bør fortsette som største eier av denne banken, og hva vil han eventuelt foreta seg i eierdialogen med DNB?

Begrunnelse

I 2023 tjente DNB tjente 50,4 milliarder, som er det beste resultatet banken noen gang har hatt. Foreslått utbytte fra fjoråret er på til sammen 24,7 milliarder krone, og en betydelig andel av dette vil tilfalle den norske staten. Rekordresultatet har sammenheng med de 14 rentehevingene fra Norges Bank har gjennomført siden høsten 2021, og bare i fjor hevet Norges Bank styringsrenten seks ganger.
Med statens eierandel i DNB på 34 prosent er staten største eier av banken og har således betydelig innflytelse i eiermøter. DNBs resultat kommer i en tid der stadig flere har dårligere råd enn før, blant annet på grunn av de økte renteutgiftene.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Dagens dyrtid med høy inflasjon og høye renter er krevende for mange. Den viktigste regjeringen kan gjøre for å bidra til at inflasjon og renter faller fremover er å holde orden på økonomien blant annet gjennom forsvarlige statsbudsjetter. Det er nå tegn til mer positive utsikter ved at inflasjonen er på vei nedover og at rentene synes nær toppen. For å støtte opp under de som har det vanskeligst har regjeringen tatt betydelige grep for å hjelpe familier med blant annet strømstøtte, billigere barnehager og SFO. Vi har også bidratt med skatte- og avgiftslettelser til alminnelige inntekter samt økte pensjoner.
Regjeringens eierpolitikk fremgår av eierskapsmeldingen (Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap), som et bredt flertall på Stortinget, inklusive Venstre, har sluttet seg til. Staten eier 34 prosent av aksjene i DNB Bank ASA (DNB), og statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Det fremgår også av eierskapsmeldingen at staten er eier i DNB for å opprettholde et ledende finansselskap med hovedkontorfunksjoner i Norge. DNB er Norges, og et av Nordens, største finanskonsern. Konsernet har et bredt tilbud av finansielle tjenester innenfor blant annet lån, sparing, investering, betalingsformidling, rådgivning, eiendomsmegling, forsikring og pensjon for person og bedriftskunder. I tråd med Stortingets behandling av eierskapsmeldingen, har jeg ingen planer om å endre statens eierandel i DNB.
Staten er en ansvarlig og aktiv eier med et langsiktig perspektiv. Staten er opptatt av at fellesskapets verdier forvaltes på en måte som bidrar til avkastning og som gir tillit hos allmenheten. Det har over tid vært bred politisk enighet om de sentrale rammene for statens eierutøvelse. Dette har gitt forutsigbarhet for selskapene og kapitalmarkedet og er en styrke ved det statlige eierskapet i Norge. Det fremgår av eierskapsmeldingen at statens eierutøvelse skal legge til grunn selskapslovgivningens ansvars- og rollefordeling mellom eier, styret og daglig leder, samt allment anerkjente eierstyringsprinsipper og -standarder. I tråd med dette er styret ansvarlig for å forvalte selskapet, mens daglig leder står for den daglige ledelsen av selskapets virksomhet. Statens eiermyndighet i selskapet utøves på generalforsamlingen. Det følger av dette at staten som eier ikke involverer seg i DNBs forretningsmessige beslutninger, herunder fastsettelse av rentesatser på bankens utlån og innskudd.
Gjennom å stille tydelige forventninger til selskapene, skal staten være en aktiv eier for å bidra til å nå statens mål som eier. Forventningene stilles fra staten som eier til styrene i selskapene. Staten som eier avholder regelmessige møter med selskapet. Dette og annen kontakt med selskapet omtales som eierdialog. I eierdialogen kan staten ta opp forhold, stille spørsmål og formidle synspunkter som selskapet kan vurdere i tilknytning til sin virksomhet og utvikling. Dette er innspill til selskapet, og ikke instrukser eller pålegg. Styret skal forvalte selskapet i selskapets og aksjonærfellesskapets interesse, og skal selv foreta konkrete avveininger og beslutninger. Saker som krever tilslutning fra eierne, behandles på generalforsamlingen.
DNB har prestasjonsindikatorer for kundetilfredshet og omdømme, og som eier har staten over tid hatt dialog med DNB om utviklingen i disse indikatorene. Kundetilfredshet og omdømme er viktig for et selskaps evne til måloppnåelse over tid. Staten som eier vil fortsette å følge opp dette i eierdialogen med DNB.
I Norge er det forholdsvis enkelt å bytte bank. Alle som har lån og innskudd bør orientere seg om hvor de kan få best mulig rente, og jeg oppfordrer alle til å bytte bank dersom eksisterende bankforbindelse ikke er konkurransedyktig.