Skriftlig spørsmål fra Liv Kari Eskeland (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1101 (2023-2024)
Innlevert: 31.01.2024
Sendt: 01.02.2024
Besvart: 06.02.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Liv Kari Eskeland (H)

Spørsmål

Liv Kari Eskeland (H): Åndedrettsvern har, etter det vi forstår, ei levetid på om lag 3 år.
Er regjeringen nøgd med at deler av porteføljen for beredskapsmateriell, som eksempelvis åndedrettsvern med utløpsdato i 2024, berre vil bli 20 prosent etterfylt?

Begrunnelse

HOD skriv i sitt svar (Dokument nr. 15:943) at det meste av smittevernutstyret ble kjøpt inn i 2020 og 2021, og at dette derfor vil gå ut på dato omtrent samtidig. Om vi tek utgangspunkt i åndedrettsvern, som er heilt naudsynt å ha på beredskapslager, viser innkjøpshistorikken til beredskapslageret for dette produktet har ei haldbarheit på ca. 3 år i snitt. Etter det vi forstår gjeld ikkje 5 års levetid for desse produkta. For desse produkta, vil utløpsdato vera i 2024.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det vises til Prop. 1 S (2023-2024), jf. Innst. 11 S (2023-2024), hvor det presiseres at det nasjonale beredskapslageret for smittevernutstyr er et rullerende lager og at lageret i 2024 i hovedsak skal tilsvare et volum tilsvarende seks måneders pandemiforbruk av smittevernutstyr som under covid-19-pandemien.
Det vises videre til foretaksmøtet 16. januar 2024 i de regionale helseforetakene hvor det ble gitt oppdrag om å ta ansvar for et permanent nasjonalt beredskapslager for smittevernutstyr med utgangspunkt i lageret som er etablert under koronapandemien. Ansvaret omfatter eierskap til varebeholdning, innkjøp, rullering, organisering, drift og forvaltning av beredskapslageret.
Produkter som er regulert som personlig verneutstyr følger krav av arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter. Holdbarheten til de ulike produktene settes av produsentene og har normalt en varighet på fem år. I forbindelse med covid-19-pandemien kom det 20. mars 2020 forskrift om unntak fra kravene gitt i gjeldende regelverk ved anskaffelse av personlig verneutstyr. Forskriften økte muligheten for å anskaffe personlig verneutstyr. Deler av det personlige smittevernutstyret som ble kjøpt inn i perioden 2020 og 2021 under denne ordningen, har kortere holdbarhet enn fem år. De regionale helseforetak har varslet at utstyr som går ut på dato, i første omgang vil bli lagt til side og senere kassert på en hensiktsmessig måte mht. miljøpåvirkning.
For å kompensere for at deler av det nasjonale smittevernlageret besto av smittevernutstyr med kortere holdbarhet enn fem år, gjennomførte de regionale helseforetak en anbudskonkurranse om leveranse av personlig smittevernutstyr høsten 2022. I løpet av 2022 og 2023 leverte Uniqon Protection AS 0,6 millioner åndedrettsvern. Utskiftingen av smittevernutstyr med kortere holdbarhet enn fem år startet allerede i 2022. Utskiftingen vil fortsette til hele lageret har komme inn i en ordning med løpende rullering med anskaffelse av inntil 20 prosent av planlagt volum årlig.
De regionale helseforetak skal årlig rapportere lagerstatus for smittevernutstyr og andre beredskapslagre i spesialisthelsetjenesten til Helse- og omsorgsdepartementet. Jeg vil på egnet måte orientere Stortinget om status for det nasjonale lageret.