Skriftlig spørsmål fra Linda Hofstad Helleland (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1117 (2023-2024)
Innlevert: 01.02.2024
Sendt: 02.02.2024
Besvart: 09.02.2024 av næringsminister Jan Christian Vestre

Linda Hofstad Helleland (H)

Spørsmål

Linda Hofstad Helleland (H): Når kan vi forvente nye utlysninger i klyngeprogrammet, og har statsråden gitt de nødvendige fullmakter til Innovasjon Norge slik at de kan gi brofinansiering til klynger som nå står uten finansiering, slik at de ikke behøver å legge ned i påvente av nye utlysninger programmet?

Begrunnelse

Klyngeprogrammet har de senere årene fått reduserte bevilgninger, med en liten økning i budsjettet for i år. Flere klynger er nær eller forbi første støtteperiode bla etter den gamle NCE-ordningen. Normalt har de klyngene med gode resultater kunne forvente en forlenging av støtteperioden eller mulighet til å søke opptak på neste klyngenivå.
Det er lenge varslet en ny klyngeordning. Innovasjon Norge skal ha oversendt forslag til nytt klyngeprogram til departementet, tilpasset nytt statsstøtteregelverk. Informasjon ut til klynger og bedrifter om innhold og utlysning av programmene lar vente på seg. Oppdragsbrev fra departementet til Innovasjon Norge for klyngeprogrammet lar også vente på seg, og er en forutsetning for utrulling.
Vi er kjent med at flere viktige klynger, som er sentrale i å bistå bedrifter med markedsadgang, eksport, teknologiutvikling og større omstillingsprosjekter, nå står uten finansiering og risikerer som følge av det å måtte legge ned sin virksomhet i påvente av avklaring.
Denne situasjonen bidrar til stor usikkerhet for de nær 2500 bedriftene som er medlem av klyngene, og klyngene selv. Det er svært uheldig at dette ikke har blitt avklart i god tid før 2024. De siste signalene tyder på at ordningene ikke vil være klar for behandling av søknader før i siste kvartal i 2024.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Innovasjon Norges klyngeprogram har i over 20 år støttet etablering og utvikling av næringsklynger og har bidratt til utviklingen av en rekke sterke og konkurransedyktige miljøer i Norge. Mange av disse miljøene er på vei ut av, eller er ikke lengre en del av, klyngeprogrammet.
Klyngene gjør en viktig jobb over hele landet og er en del av regjeringens aktive næringspolitikk. Som det vises til i spørsmålet har Innovasjon Norge jobbet med et nytt klyngeprogram som har en ny innretting og er tilpasset det oppdaterte statsstøtteregelverket. Dette ble Stortinget orientert om i forbindelse med statsbudsjettet for i år. Det nye klyngeprogrammet vil være på plass i løpet av våren. Da vil det gjennom utlysning være mulig å søke om støtte fra ordningen.
Jeg skjønner at situasjonen i mellomtiden er krevende for flere av klyngeadministrasjonene. Driftsstøtte til klynger er i utgangspunktet ulovlig statsstøtte og handlingsrommet er derfor begrenset, både for Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge. I utgangspunktet er det kun gjennom klyngeprogrammet vi kan finansiere drift av klynger.
For 2024 er det satt av 126,3 mill. kroner over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett på posten som i all hovedsak går til å finansiere klyngeprogrammet. I tillegg kommer finansiering fra Kommunal- og distriktsdepartementets oppdrag til Innovasjon Norge. I tillegg til bevilgningen på 126,3 mill. kroner vil jeg for 2024 også prioritere ytterligere 10 mill. kroner til å støtte tjenester levert av modne klyngemiljøer til små og mellomstore bedrifter. Disse tjenestene skal bidra til å styrke kompetanse, forskning, innovasjon og eksport fra bedriftene i klyngene og nettverkene. En forutsetning for slik støtte vil være at miljøene som leverer tjenestene samarbeider og slår seg sammen med andre næringsmiljøer slik at ikke mange aktører leverer tjenester til samme bransje eller næring.
Klyngene skal stimulere til mer innovative, dynamiske og internasjonalt orienterte næringsmiljøer gjennom samarbeidsorienterte bedrifter. Klyngene er viktige for grønn omstilling og norsk verdiskapingsevne, og derfor er det viktig for meg at vi har et klyngeprogram som er dimensjonert og innrettet på en hensiktsmessig og effektiv måte.
Når det gjelder spørsmål om fullmakter til Innovasjon Norge slik at de kan gi brofinansering til klynger som nå står uten finansiering, så er handlingsrommet dessverre begrenset da det som nevnt kun er gjennom klyngeprogrammet en kan finansiere drift av klyngene.
Et annet program i Innovasjon Norge som kan være relevant i denne sammenhengen, er Bedriftsnettverk. Midler i dette programmet kan gå til prosjekter der flere bedrifter samarbeider. Dette er imidlertid ikke driftsstøtte og forutsetter at man har gode samarbeidsprosjekter som kan søke om støtte. Dersom det er aktuelt, må bedrifter i klyngene i så fall ta kontakt med Innovasjon Norge for å avklare relevante prosjekter og ordninger. Departementet har ingen befatning med beslutninger om tildeling av støtte.