Silje Hjemdal (FrP): Hvordan vil idrettsministeren konkret følge opp idrettens bekymringer og hvor lenge må man vente på en nasjonal plan for idrettsanlegg?
Begrunnelse
For nesten et år siden fremmet jeg og Fremskrittspartiet følgende: Representantforslag 148 S (2022–2023) om å redusere etterslepet i finansieringen av idrettsanlegg.
Der foreslo vi bl.a. følgende:
«Forslag 1
Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for å redusere etterslepet i finansiering av idrettsanlegg over spillemidlene, slik at køen av idrettsanlegg som venter på tilskudd, reduseres.
Forslag 2
Stortinget ber regjeringen vurdere ulike løsninger som vil sørge for at idrettslag og kommuner slipper kostnader for mellomfinansiering i perioden man venter på utbetaling av spillemidler, deriblant vurdere å etablere en statlig mellomfinansieringsordning som kan utbetale spillemidlene når anleggsbyggingen er igangsatt.
Forslag 3
Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en sak om regelstyring av mva.-kompensasjonen for idrettsanlegg.»
Samtlige av FrPs forslag ble nedstemt. Flertallet viste til at regjeringen skulle var i gang med et arbeid som skulle følge opp deler av Frps intensjon.
Det ble bl.a. vist til følgene:
Det er tatt initiativ til en:
«gjennomgang av tilskuddsordningen over spillemidlene angående anlegg til idrett og fysisk aktivitet, som del av arbeidet med en nasjonal plan for idrettsanlegg. Gjennom en omfattende runde med innspillmøter, der alle fylker og sentrale organisasjoner har deltatt, ligger det nå et godt grunnlag for å forbedre anleggssituasjonen. Videre er målet også å forvalte ordningen på en mer effektiv måte.»
Etter saken var ferdigbehandlet har det vært ganske stille.
Flere i idretten er nå bekymret.
Økte byggekostnader, kostbar mellomfinansiering av spillemidler, usikker mva.-kompensasjon, spillemidler på stedet hvil og økte finansieringskostnader er bare noen av årsakene idretten selv peker på som krevende.
Regjeringspartiene har selv ofte vist til at etterslepet er på vei ned men det kan se ut som at hovedårsaken til redusert etterslep er færre søknader og lavere søknadssum – ikke økte disponible midler. Det tyder på at investeringer i nye idrettsanlegg er på vei ned.
Dette er urovekkende.