Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1137 (2023-2024)
Innlevert: 04.02.2024
Sendt: 05.02.2024
Besvart: 12.02.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Vil utenriksministeren ta opp og stille krav knyttet til rettssaken mot Jimmy Lai og fengslingen og behandlingen av advokaten Chow Hang-tung under sitt besøk i Beijing kommende uke?

Begrunnelse

Chow Hang-tung ble fengslet i 2021 for sin deltakelse i frihetskampen i Hongkong, men driver sitt viktige arbeid fra fengselscellen hvor hun har gjort kampen for fortsatt demokrati og ytringsfrihet til sin livs kamp. På grunn av hennes innsats, utsettes hun stadig for diskriminering og vilkårlig trakassering i fengslet. I 2023 ble hun blant annet satt på isolat seks ganger. Etter at sikkerhetsloven ble innført i 2020, har man lyktes med å kneble demokratiet i Hongkong. Undertegnede mener at sikkerhetsloven som Chow er dømt etter er illegitim og burde oppheves med umiddelbar virkning. Norge burde kreve at Chow Hang-tung blir løslatt umiddelbart, og at alle tiltalepunkter frafalles.
Jimmy Lai på sin side er en demokratiforkjemper og mediegründer fra Hongkong. Det pågår nå en rettssak mot ham i Hongkong, som blant annet Amnesty International omtaler som en «sham trial», og som et bevis på at sikkerhetsloven brukes for å kneble ytringsfrihet og sivilsamfunn i Hongkong. Undertegnede vil vise til det åpne brevet sendt utenriksministeren fra Hongkongkomiteen, der utenriksministeren bes krever at aktoratets hovedvitne Andy Li blir intervjuet og undersøkt av representanter fra Det internasjonale Røde Kors, uten tilstedeværelse fra representanter for Folkerepublikkens myndigheter. Det skyldes, blant annet, at man frykter at Lis tvangstilståelse skyldes tortur og vil bli brukt mot Lai.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Jeg besøkte Kina 5. og 6. februar for samtaler med min motpart Wang Yi og andre kinesiske myndighetspersoner. Det var første gang på fem år at en norsk utenriksminister besøkte Kina, og det var en god anledning til å diskutere hele bredden i forholdet mellom Norge og Kina.
Menneskerettigheter er en viktig del av dette forholdet.
I mine samtaler i Beijing oppfordret jeg kinesiske myndigheter til å overholde alle sine internasjonale forpliktelser, og jeg tok opp menneskerettighetssituasjonen i Kina, inkludert i Hongkong, med den kinesiske utenriksministeren.
De siste årene har sivile og politiske rettigheter i Hongkong vært under press. Dette er en bekymring vi jevnlig tar opp, og som vi tydelig formidler i møter med kinesiske myndigheter, i media, i fellesuttalelser med andre land og i FN. Under den periodiske landhøringen (UPR) av Kina i FNs Menneskerettighetsråd 23. januar bad vi også Kina om å ivareta ytringsfriheten i tråd med folkeretten og internasjonale menneskerettighetsstandarder.
Siden innføringen av den nasjonale sikkerhetsloven i Hongkong i 2020 har vi også uttrykt sterk bekymring for situasjonen hvor flere menneskerettighetsforkjempere er fengslet, mediehus er stengt og ytringsfriheten er under press.
Min bekymring gjelder alle menneskerettighets- og demokratiforsvarere som er fengslet under sikkerhetsloven, inkludert Jimmy Lai. Vår ambassade i Beijing besøker jevnlig Hongkong, og tar da opp våre bekymringer, inkludert saken til Lai, i samtaler direkte med Hongkongs myndigheter.1137.