Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til statsministeren

Dokument nr. 15:1150 (2023-2024)
Innlevert: 06.02.2024
Sendt: 06.02.2024
Rette vedkommende: Kommunal- og distriktsministeren
Besvart: 13.02.2024 av kommunal- og distriktsminister Erling Sande

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Kan statsministeren klargjøre hva han mener med uttalelsen om at «det samiske folk» har vært «her» lengre tilbake enn «nordmenn», herunder særlig hvordan dette skal forstås historisk, geografisk og etnisk?

Begrunnelse

Den 9. mars 2023 besøkte statsministeren Karasjok. I den forbindelse holdt statsministeren en hilsningstale til Sametinget, hvorfra følgende siteres:

«Vi har en felles fortelling, en felles historie, det samiske folk og nordmenn.
Men samenes historie, som urfolk, går lengre tilbake. Den har vart lenger.
Dere var her for lenge, lenge siden.
Lenge før grenser, før stater, før statsinstitusjoner, før skrevne lover.
Samene oppdaget ressursene i naturen, på land, i elvene og i sjøen, hvordan de kunne utnyttes og bevares.
Dere samlet kunnskap, fra det å leve av naturen, som dere delte med oss, det norske fellesskapet.»

Sitatet er hentet fra regjeringen.no og kan i sin helhet leses her:
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/statsministerens-hilsningstale-til-sametinget/id2966044/

Spørsmålsstiller ønsker svar på om statsministeren mener at «det samiske folk» har bodd innenfor det geografiske området som i dag definerer staten Norge lenger enn det han omtaler som «nordmenn». Det bes i så fall om at denne påstanden underbygges.
Videre søker spørsmålsstiller eksplisitt svar på hva statsministerens formulering «her» henviser til, eksempelvis om det refererer til Karasjok, Finnmark, Nord-Norge, Norge eller et annet avgrenset geografisk område.
Til slutt ber spørsmålsstiller om at det klargjøres hvordan statsministeren skiller mellom «det samiske folk» som er norske statsborgere, hvis familiære tilknytning kan spores gjennom generasjoner (slik han selv også hevder), og «nordmenn».
Det er ikke en urimelig antakelse at også samer er nordmenn, særlig dersom man legger til grunn den vide definisjonen statsministeren selv benytter hva gjelder begrepet «nordmenn», all den tid han gjerne omtaler fremmedkulturelle innvandrer som «nordmenn» straks de innvilges norsk statsborgerskap.

Erling Sande (Sp)

Svar

Erling Sande: Statsministeren framførte helsinga si på Sametinget i Karasjok. Den mest nærliggjande tolkinga er då at ordet «her» viser til Karasjok og områda i nærleiken, altså indre Finnmark. Dette er område som hadde samisk busetjing før dei kom i berøring med staten Noreg.
Det er mykje utredningsmateriale som handlar om nærværet og historia til samane innanfor det som no er staten Noreg. Eg kan mellom anna vise til omtale av den samiske busettinga i innstillinga til Samerettsutvalet NOU 1984: 18 Om samenes rettsstilling og seinare utreiingar gjort i regi av Samerettsutvalet.
Omgrepet «nordmenn» kan ha litt ulike tydingar, avhengig av konteksten. Det kan mellom anna bli brukt i tydinga «norske statsborgarar». I andre samanhengar, som når det er tale om tilhøvet mellom samar og nordmenn opp gjennom Noregshistoria, vil det ofte vere tale om dei to folkegruppene.
Prinsippet om sjølvidentifikasjon er viktig når ein snakkar om minoritetar. Det er derfor opp til kvar einskild person med samiske røter korleis den personen ønskerådefinere seg. Nokre vil kalle seg for samar, andre for nordmenn og andre igjen som samiske nordmenn. Det er og eit tilhøve som bør vere opp til kvar enkelt.