Skriftlig spørsmål fra Ingjerd Schie Schou (H) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1170 (2023-2024)
Innlevert: 07.02.2024
Sendt: 07.02.2024
Besvart: 14.02.2024 av fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth

Ingjerd Schie Schou (H)

Spørsmål

Ingjerd Schie Schou (H): Sykdommen Red Skin Disease ble første gang påvist på laks i Enningdalselva i 2019. Gytevandrende laks råtner levende. Elva har status som nasjonalt laksevassdrag fra 2002. Elva er den første i Norge etter grensen. Det er i dag ikke system for overvåkning av tilstanden.
Hvordan vil regjeringen sørge for overvåkning, oppfølging fra Mattilsynet og sikre midler avsatt til forskning?

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Sykdommen «Red skin disease» er observert i Enningsdalselva (også kalt Berbyelva) i årene 2019, 2020 og 2023. Et samarbeid med den lokale jeger- og fiskerforening, Veterinærinstituttet, Universitetet i Bergen, og Norsk institutt for naturforskning, har gitt disse fagmiljøene prøvemateriale av syk fisk med mål om å beskrive sykdomsbildet og avdekke årsaken til at fisken utvikler sykdom. Årsaken er foreløpig ukjent, og det er heller ikke holdepunkter for at sykdommen er forårsaket av et smittsomt agens.
Både Mattilsynet og Veterinærinstituttet har bidratt i arbeidet med «Red skin disease», og vil fortsette å gjøre det fremover. Sykdommens årsak er ukjent og et stort antall faktorer kan påvirke vill laksefisk på vandring utenfor Enningdalselva. Dette vanskeliggjør overvåkning og kartlegging av sykdommen. Det er derfor ikke igangsatt et eget overvåkningsprogram for «Red skin disease», men generelle biosikkerhetstiltak er anbefalt. Tiltakene inkluderer at Veterinærinstituttet skal varsles dersom man finner syk fisk i elva. Videre skal man ikke flytte fisk mellom vassdrag, utstyr skal desinfiseres mellom bruk, og syk fisk skal ikke settes ut igjen.
Jeg viser for øvrig til svar på spørsmål nr. 1169 fra 7. februar 2024 fra stortingsrepresentant Erlend Wiborg.