Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1175 (2023-2024)
Innlevert: 08.02.2024
Sendt: 08.02.2024
Besvart: 15.02.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hvor omfattende kompetansehevingsaktivitet for landets forliksrådsdommere er planlagt gjennomført i 2024, og hvilken rolle er Samarbeidsutvalget for forliksråd og namsmenn (SFN) tiltenkt ved denne aktiviteten?

Begrunnelse

Det vises til den strukturelle endringen i ansvaret for kompetansehevingstiltak for landets forliksrådsdommere, hvor dette ansvaret er overført fra Justis- og beredskapsdepartementet til Statens sivilrettsforvaltning. Da ansvaret for kompetansehevingen lå under Justis- og beredskapsdepartementet, ble kompetansehevingsaktiviteten utført av Samarbeidsutvalget for forliksråd og namsmenn (SFN) som er en medlemsorganisasjon for alle dommere av forliksrådene i Norge. Det ble da tilbudt årlige kurs for landets forliksrådsdommere.
Spørsmålsstiller ønsker på denne bakgrunn å vite hvor omfattende kompetansehevingsaktivitet som er planlagt for forliksrådsdommere inneværende år. Særlig sett hen til at det etter det gjennomførte lokalvalget i 2023 vil bli en betydelig utskiftning av landets forliksrådsdommere, er det av interesse å vite hvor godt skoleringstilbud de nye dommerne vil få før de tar fatt på oppgaven. Det bes videre om en tilbakemelding på hvilken rolle Samarbeidsutvalget for forliksråd og namsmenn (SFN) er tiltenkt ved den planlagte kompetansehevingsaktiviteten.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser innledningsvis til at departementet er godt i gang med oppfølgingen av Stortingets anmodningsvedtak nr. 445, datert 5. januar 2023, hvor Stortinget ba regjeringen om å utrede forliksrådsordningen med sikte på å styrke og forbedre den. Departementet ser behov for å vurdere endringer i dagen system for opplæring av forliksrådsmedlemmene før neste periode (2025-2029) som starter 1. januar 2025. Statens sivilrettsforvaltning har med den bakgrunn fått i oppdrag å opprette et nytt system for opplæringen fra og med 2024, herunder vurdere om det bør tilbys digitale e-læringskurs.
I oppdraget til Statens sivilrettsforvaltning står det blant annet at:
«Det er ønskelig at nye forliksrådsmedlemmer får tilbud om en grunnopplæring før de tiltrer» og «Videre bes det om at det vurderes om det er behov for en mer systematisk tilnærming til opplæring underveis i perioden».
Oppdraget til Statens sivilrettsforvaltning er slik utformet at det forventes at det blir holdt opplæring for nye medlemmer i 2024. Slike kurs skal prioriteres foran kurs for de øvrige forliksrådsmedlemmene. Disse skal også få tilbud om opplæring, men det er ikke sikkert at det blir i 2024.
Jeg er kjent med at mange forliksrådsmedlemmer har hatt nytte av den kursvirksomheten som Samarbeidsutvalget for forliksråd og namsmenn har gjennomført i mange år, og at det har vært kontakt mellom Statens sivilrettsforvaltning og Samarbeidsutvalget for forliksråd og namsmenn. Sistnevnte sin eventuelle rolle når det gjelder fremtidens kurs, er ennå ikke avklart.
Midlene til kompetanseutvikling vil i 2024 være på samme nivå som tidligere, men etter min vurdering vil endringene likevel bidra til styrket og mer systematisk opplæring.