Hege Bae Nyholt (R): Vil regjeringen følge opp ansatterepresentasjon i Kulturminnefondet, i inneværende regjeringsperiode?
Begrunnelse
Offentlig sektor er mangslungen. Kulturminnefondet som ligger på Røros skal bidra til å styrke arbeidet med å bevare verneverdige kulturminner og kulturmiljø.
Fondets bidrag er først og fremst å gi tilskudd til prosjekter, basert på vurdering av innkomne søknader.
Kulturminnefondet består av et styre på 5 personer og en administrasjon med 18 ansatte.
Styrets oppgave er å forvalte fondets midler innenfor gjeldende regelverk. Men fondet driver ikke bare med det; De siste årene har styret også behandlet saker om administrasjonens organisering, budsjett, lønnssituasjonen og de har besluttet å sette bort sentralbordtjenesten.
De ansatte i fondet, de som utgjør administrasjonen, behandler og forbereder sakene for behandling i styret, dette er for en stor del fagpersoner innen vern av kulturminner. I tillegg til å være fagpersoner er dette arbeidstakere med arbeidstakerbehov som forutsigbarhet og medbestemmelse.
Fondets vedtekter har ikke krav til at det skal oppnevnes en representant for de ansatte, og det er heller ikke gjort i de årene Fondet har eksistert fra 2003. Det er vanskelig å forstå at dette ikke er kommet på plass.
Regjeringa har i Hurdalsplattformen varslet en tillitsreform, som skal styrke rettighetene ansatte har til å bli involvert i alle viktige prosesser, både i staten og i kommunene.