Abid Raja (V): Vil justisministeren ta initiativ til å endre regelverket slik at samtlige som søker familiegjenforening må dokumentere at både kvinnen og mannen og hen har selvstendig rett til å kreve og få og oppnå reell skilsmisse, ikke bare etter norsk lov, men også reelt etter vedkommende kulturelle opphav og religiøse tilhørighet, og at denne retten er skriftliggjort f.eks. i ekteskapskontrakt?
Begrunnelse
NRK hadde denne uken en sak der det kom frem at kvinnenes selvstendige rett til skilsmisse var tatt fra dem da de giftet seg i Pakistan. Kvinnebevegelsen i Pakistan fikk tidlig på 1960-tallet kjempet gjennom en egen kolonne i den pakistanske ekteskapskontrakten, kalt «Nikahnama». Det gjorde de fordi kvinnene ikke hadde skilsmisserett i ekteskapskontraktene.
I kolonnen stilles spørsmålet: «Har ektemannen gitt hustruen rett til skilsmisse?» Formålet var å gi kvinnen en mulighet til en selvbestemt rett til skilsmisse ved inngåelse av ekteskapet hun ellers ikke hadde. Nå viser det seg imidlertid at det store flertallet av menn svarer «nei» på spørsmålet om de vil gi sine koner retten til skilsmisse. Også når den ene ektefellen er norskpakistaner. Men det at kvinnene mangler en slik helt grunnleggende rettighet ikke legges vekt på når UDI vurderer søknaden om å hente ektefelle fra Pakistan til Norge.
I undersøkelsen NRK hadde gjort viste det seg at 24 av 25 kvinner som hadde fått sin søknad vurdert hos UDI hadde fått sinn rett til skilsmisse fratatt av seg av ektemannen sin eller andre familiemedlemmer.