Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1226 (2023-2024)
Innlevert: 13.02.2024
Sendt: 13.02.2024
Besvart: 20.02.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Kan statsråden redegjøre for hvordan regjeringen har sørget for nødvendig finansiering av utvidelsen av målgruppen til Oppfølgingstjenesten til t.o.m. 24 år, hvor mye har regjeringen bevilget til arbeidet og er disse midlene øremerket Oppfølgingstjenesten slik at de har reelle muligheter til å utføre sin lovpålagte oppgave for alle i den utvidede målgruppen?

Begrunnelse

Oppfølgingstjenesten har ansvar for å følge opp ungdom med rett til videregående opplæring som ikke er i opplæring eller arbeid. Formålet er at ungdom skal få et tilbud om utdanning, kvalifisering eller arbeid, og hindre utenforskap. Målgruppen har vært ungdom i alderen 15 til 21 år. Etter at fullføringsreformen tredde i kraft fikk hver enkelt elev utvidet sine rettigheter for å sikre at flest mulig gjennomfører videregående opplæring. Oppfølgingstjenesten er lovpålagt. For at fylkeskommunene skal ha faktiske muligheter til å kunne gjøre oppgaven sin er de avhengige av at det tilføres tilstrekkelig ressurser til Oppfølgingstjenesten. I fjor var det en bekymringsverdig utvikling i antallet unge utenfor arbeid og utdanning da Oppfølgingstjenesten la frem sine tall i januar i fjor. I august i fjor omtalte blant annet utdanningsnett at 15000 unge fortsatt var utenfor arbeid og utdanning. I 2024 utvides Oppfølgingstjenestens målgruppe til 24 år. Det gjør at Oppfølgingstjenester over hele landet vil få mange flere unge å følge opp.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: I statsbudsjettene for 2023 og 2024 er fylkeskommunene tilført totalt 17 mill. kroner for å kompensere for utvidelsen av målgruppen for oppfølgingstjenesten. Dette er i tråd med kostnadsanslaget som ble presentert i Meld. St. 21 (2020–2021) Fullføringsreformen – med åpne dører til verden og fremtiden og i lovproposisjonen om ny opplæringslov, jf. Prop. 57 L (2022–2023). Midlene er bevilget over rammetilskuddet til fylkeskommunene.
Rammefinansiering er hovedprinsippet for finansiering av kommunesektoren. Øremerkede tilskudd skal som hovedregel være forbeholdt viktige nasjonale prioriteringsområder i en oppstartsfase eller finansiering av oppgaver som få kommuner/fylkeskommuner har ansvar for. Som representanten skriver er oppfølgingstjenesten en lovpålagt tjeneste for alle fylkeskommunene, som har eksistert siden 1994. Øremerking er en lite hensiktsmessig måte å finansiere denne tjenesten på.
Regjeringen gjennomfører flere tiltak rettet mot ungdom som ikke er i jobb eller utdanning, blant annet gjennom innføring av en ungdomsgaranti i NAV. Fra høsten 2024 får alle elever i videregående rett til opplæring til de har bestått. Dette er en historisk utvidelse av elevenes rettigheter og et av regjeringens viktigste grep for å få flere til å fullføre videregående opplæring og redusere utenforskap.
Det kan være mange og sammensatte årsaker til at ungdom faller utenfor. Regjeringen mener derfor det er nødvendig at det jobbes mer på tvers av sektorene. Det er bl.a. satt i gang en pilot for å finne ut mer om hvordan oppfølgingstjenesten og NAV kan samarbeide bedre for å redusere frafall fra videregående opplæring.