Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1236 (2023-2024)
Innlevert: 13.02.2024
Sendt: 14.02.2024
Besvart: 16.02.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hva er årsaken til at statsråden nå stopper arbeidsgruppen som utreder et hurtigspor for behandling av straffesaker mot unge lovbrytere, hvor fort vil hun igangsette en ny utredningsprosess, hvilke aktører skal denne bestå av og når kan det ventes at forslag i tråd med stortingets anmodning legges frem?

Begrunnelse

I Innst. 86 L (2023-2024) stilte en samlet justiskomité seg bak følgende anmodning:

«Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslag, for å sikre at etableringen av et hurtigspor for rask pådømmelse av lovbrudd begått av gjerningspersoner som var under 18 år på handlingstidspunktet.»

Statsråden ba i fjor høst Domstoladministrasjonen, i samarbeid med Politidirektoratet, Kriminalomsorgsdirektoratet, Riksadvokaten og Sekretariatet for konfliktrådene, om å utrede etablering av et hurtigspor for behandling av straffesaker mot unge lovbrytere i Oslo. Utredningen skulle danne grunnlag for den videre oppfølgningen i departementet.
Ifølge NRK stopper statsråden denne arbeidsgruppen før de er ferdige, fordi det etter det opplyste ønskes flere inn i utredningen. Videre opplyser departementet at arbeidet fortsetter i justisdepartementet, men det opplyses ikke når dette settes i gang eller når det kan forventes ferdigstilt. Ifølge NRK opplyser ministeren at hun ikke vet om eller når en slik domstol er på plass.
Det er Oslo som har de største utfordringene med ungdomskriminalitet, og volumet av U18-saker i Oslo tingrett er langt høyere sammenlignet med andre distrikter. Det er viktig at de aktørene som faktisk skal utrede og pilotere dette, har tilstrekkelig kunnskap om målgruppen, flaskehalser og evt. andre systemutfordringer. Avdelingsleder og fagansvarlig for U18-sakene i Oslo tingrett uttaler til NRK at det er viktig at de aktuelle aktørene er med å utforme hurtigsporet.
Det haster å få på plass en hurtigdomstol for u18-sakene for å forhindre belastningen lang ventetid kan være for unge lovbrytere, fornærmede og pårørende, samt forhindre tilbakefall til ny kriminalitet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det medfører ikke riktighet. Dette har også NRK beklaget i følgende oppslag: https://www.nrk.no/nyheter/nrk-beklager-mangelfull-informasjon-om-hurtigspor-i-domstolen-1.16765263
Radioinnslaget som ble sendt på Nyhetsmorgen på NRK tirsdag 13. februar inneholder uriktig informasjon, til tross for at departementet i flere omganger har gitt NRK detaljert og korrekt informasjon om saken. Det stemmer ikke at arbeidet med hurtigspor er stanset.
Arbeidsgruppen som skulle utrede etablering av hurtigspor i Oslo leverte sin rapport 19. januar i år. I rapporten peker arbeidsgruppen på, og stiller seg samlet bak, flere tiltak som kan medføre hurtigere behandling både internt i den enkelte etat og i samhandlingen mellom etatene. Det fremgår av rapporten at arbeidsgruppen ikke har rukket å foreta endelige og sikre vurderinger av tiltakenes ressursbehov. Justis- og beredskapsdepartementet har derfor gitt arbeidsgruppen utsatt frist til 1. mai 2024 for å utrede dette. Departementet har ikke fått signaler på at denne fristen er for kort.
For at regjeringen skal rekke å fremme lovendringsforslag i løpet av våren 2024 – slik Stortinget har bedt om i sitt anmodningsvedtak – må departementet innen kort tid sende ut et høringsnotat. Justis- og beredskapsdepartementet skulle gjerne ha hatt arbeidsgruppens synspunkter på lovendringene – slik departementet forespurte arbeidsgruppen om i brev 15. desember 2023. Arbeidsgruppen har derfor i brev 30. januar 2024 fått en utsatt frist på to uker til å gi innspill som kan inngå i høringsnotatet. Ved brev 14. februar 2024 opplyser Domstolsadministrasjonen at arbeidsgruppen har konkludert med at det ikke vil komme innspill fra arbeidsgruppen, og at etatene som er representert i arbeidsgruppen ser for seg å komme med uttalelser i den kommende høringen.
Avslutningsvis vil jeg understreke at det er helt sentralt at aktørene i straffesakskjeden samarbeider og sikrer gode rutiner mv. for å nå målene som er satt av Stortinget og regjeringen – både i Oslo og ellers i landet.