Rasmus Hansson (MDG): I Eierskapsmeldingen skriver regjeringen at den forventer at selskaper med statlig eierskap skal sette klimamål i tråd med Parisavtalens (1,5-gradersmål?). WWF-rapporten “Equinor’s Energy Transition Plan and Profitability in a 1.5°C World” konkluderer med at Equinor ikke kan bygge ut nye olje- og gassfelt hvis selskapet skal operere innenfor Parisavtalens 1,5-gradersmål.
Er statsråden enig i at Equinor bryter med Statens forventninger hvis de setter nye olje- og gassfelt i drift?
Begrunnelse
I eierskapsmeldingen (Meld. St. 6 (2022-2023)) skriver regjeringen om sine forventninger til selskaper de eier:
"Staten er opptatt av at selskapet setter seg mål på kort og lang sikt i tråd med Parisavtalens mål og at dette følges opp med konkrete handlingsplaner. Der det er tilgjengelig baseres målene for utslippskutt på vitenskapsbaserte metoder. For å kunne sette mål er det sentralt å ha oversikt over selskapets direkte og indirekte klimagassutslipp (...)".
Parisavtalens mål er å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid. I 2023 foreslo Greenpeace og WWF på Equinors generalforsamling at Equinor må kutte utslippene sine i tråd med 1,5-gradersmålet. Staten, som eier 67 prosent av aksjene i Equinor, stemte imidlertid imot forslaget.
Selskaper der Oljefondet, eller private investorer som KLP, er investert, møter konkrete forventninger og reaksjoner fra eierne mht. oppfølging av bl.a. klima- og miljøforventninger.
I tilfellet Equinor, som er Norges klart største og viktigste selskap både økonomisk og klima- og miljømessig, er det er imidlertid nå uklart hva staten konkret mener med forventning til selskapene som er uttrykt i Eierskapsmeldingen, og hva staten konkret vil foreta seg når et slikt selskap med statlig eierskap ikke følger opp statens forventninger.
Det er avgjørende at dette blir avklart, for forståelsen av næringsministerens uttalelser om og føringer for grønt eierskap.