Cato Brunvand Ellingsen (SV): Jeg forstår det slik at regjeringen arbeider med å utvikle profesjonsnøytrale takster med sikte på å iverksette dette i løpet av 2025. Samtidig avvikles ordningen med primærhelseteam sommeren 2024.
Hvordan vil statsråden sikre at dagens primærhelseteam kan fortsette sin viktige virksomhet frem til slike takster er iverksatt?
Begrunnelse
Det velkjent at det er utfordrende å gi gode helsetjenester til særskilt sårbare pasientgrupper. Dette kan være personer med utviklingshemming, psykiske vansker, diabetespasienter, skrøpelige eldre, og andre pasienter med kroniske tilstander. Primærhelseteam har vært et forsøk som har gitt positive resultater. Den siste evalueringsrapporten fra forsøkene ble lagt frem nå i februar og den peker på positive resultater knyttet til blant annet kvalitet på legetjenesten og pasienttilfredshet, trygghet for pårørende og ikke minst koordinering av tjenestene.
Ordningen med primærhelseteam gir et godt grunnlag for at regjeringens planer med å innføre profesjonsnøytrale takster vil bli en suksess, og kan bidra til en god innføring av profesjonsnøytrale takster. Ved å ikke sikre videreføring av dagens primærhelseteam mister en denne muligheten, samt, og ikke minst, står en i fare for å sette allerede sårbare pasienter i en enda mer sårbar posisjon. Hvis ikke primærhelseteamene videreføres i påvente av regjeringens nye tiltak, kan det bety at fungerende tiltak for sårbare pasienter blir avbrutt og må avvikles. Det kan også medføre at erfarne og engasjert helsepersonell søker seg andre jobber og at erfaringskompetanse går tapt.
Det er altså ingen motsetning mellom signalene regjeringen har gitt om sitt videre arbeid og midlertidig videreføring av dagens primærhelseteam, snarere tvert imot. Det trengs dog en løsning i en overgang for å forhindre uheldige konsekvenser.