Liv Kari Eskeland (H): Korleis ser regjeringa på den langsiktige kostnadsutviklinga for straum for innbyggjerar og næringsliv i Longyearbyen sett i lys av den samfunnsoppdraget innbyggjarar og bedrifter har på Svalbard?
Begrunnelse
Kullkraftverket i Longyearbyen ble lagt ned 19. september, og man fikk med det redusert ett av Norges største ikke-kvotepliktige utslippspunkt med 50 %. I en overgangsfase driftes energiforsyningen på diesel, med et mål om å innfase fornybar energi så raskt som mulig.
Kostnadene for dette dekkes av en omskiftelig befolkning i Longyearbyen. De samlede energikostnadene for innbyggere og næringsliv i Longyearbyen er allerede Norges høyeste, og når man nå har gått over til diesel vil energikostnadene økes med ytterligere 75 %. Regjeringen bevilget over nysalderingen 50 mill. kroner til strømstøtte for 2023, men det er ikke bevilget noe for 2024. 50 mill. kroner dekker så vidt engangskostnaden for å skru av bryteren på kullkraftverket, mens det trengs 100 mill. kroner (med dagens dieselpriser) for å dekke gapet mellom dieseldrift og kulldrift.
Regjeringen har gjentatte ganger, gjennom Svalbardbudsjettet, understreket at energikostnadene i Longyearbyen skal være akseptable.
Fra blant annet Svalbardbudsjettet 2022:
«Eit grunnleggjande krav når ein skal etablere eit nytt kraftvarmeverk er at forsyningstryggleika for kraft og varme ikkje blir svekt, korkje i etableringsfasen eller på sikt. Kostnadene for innbyggarane i Longyearbyen må òg vere akseptable.»
Lokalstyret har fattet et omdiskutert vedtak for energigebyrer i 2024, hvor kostnaden vil dekkes av de fire største strømkundene (KSAT, SNSK, Avinor og Statsbygg). De har gått ut og sagt at dette vil påvirke deres evne til å oppfylle samfunnsoppdraget deres. Alternativet ville være å legge kostnadsøkningen på innbyggere og mindre næringslivskunder - dette har leder for næringsforeningen gått ut og sagt ville hatt dramatiske konsekvenser (https://www.svalbardposten.no/energi-energiomstilling-infrastruktur/tror-vi-ville-fatt-massiv-fraflytting/524567) Fire av de viktigste bedriftene i Longyearbyen har gått ut og sagt at de økte strømkostnadene truer deres evne til å oppfylle deres samfunnsoppdrag. Leder for næringsforeningen har sagt at en økning av strømgebyrer vil medføre massiv fraflytting, da av den gruppen mennesker vi ønsker å ha på øya. Mener ministeren at gebyrene er akseptable, slik de har sagt de skal være gjennom Svalbardbudsjettet.