Guri Melby (V): Hvilke vurderinger gjør utenriksministeren seg om å oppfordre til økt handel med Kina, når etterretningstjenesten vår beskriver økonomisk makt som «Kinas viktigste virkemiddel i påvirkningsøyemed»?
Begrunnelse
Denne måneden besøkte utenriksministeren Kina – som første i sitt embete siden 2018. Det er klart at dette er en symbolsk handling, som utenriksministeren velger å gjennomføre etter et år hvor man i EU har hatt store diskusjoner rundt hvordan man skal håndtere risikoer knyttet til tette forbindelser med Kina og redusere nødvendige avhengigheter i forholdet. Etter å ha lest norsk medias og kinesiske og norske myndigheters gjengivelser fra møter er det undertegnedes klare forståelse at internasjonal handel og næringslivssamarbeid var tema under flere besøk, og at utenriksministeren har vært positiv til økonomisk samarbeid med Kina. Utenriksministerens budskap skal, ifølge et innslag på NRK Dagsrevyen 21 den 7. februar, ha vært at «norsk næringslivs skal satse i Kina».
I sin årlige trusselvurdering Fokus 2024 skriver midlertid Etterretningstjenesten denne uken at:
«Kinas viktigste virkemiddel i påvirkningsøyemed er økonomisk makt og uformelle handelssanksjoner. Disse brukes for å presse personer, organisasjoner, selskap og stater til å handle og uttrykke seg i tråd med kinesiske interesser.»
PST skriver også at:
«Kinas økende kontroll over kritiske forsyningskjeder forblir en trussel mot vår innovasjonskraft samt økonomiske og politiske handlingsrom.»
Disse vurderingene fra våre EOS-tjenester – i kombinasjon med den øvrige kunnskapen vi har om blant annet kinesisk dominans i flere verdikjeder; risikoen for krig over Taiwan og medfølgende sanksjoner; Kinas villighet til handelssabotasje på bakgrunn av politisk uenighet med bl.a. Australia og Litauen; Kinas støtte til Russlands krigføring; samt kinesiske myndigheters totalovervåkning generelt og etterretningslov som pålegger alle kinesiske selskaper å dele informasjon med staten spesielt – gjør det etter undertegnedes mening svært risikabelt å oppfordre til økt handel.