Bård Hoksrud (FrP): Brystkreftrammede Karen Elise Amrati-Løvås stod modig frem på nyhetene i TV2, lørdag 10. feb., med sitt umulige valg, nemlig, cellegift eller ikke. Nå finnes det tilgjengelig en gentest (Oncotype Dx®) som med stor sikkerhet kan si hvem som har nytte av cellegift og dermed bidra til å styre riktig (persontilpasset) behandling.
Hvorfor må norske kreftpasienter hindres tilgang til nye diagnostiske metoder på grunn av lange saksbehandlingstider i Nye Metoder?
Begrunnelse
En stor andel kvinner med tidlig brystkreft får kjemoterapi (cellegift) som har beviselig liten eller ingen nytte av slik behandling. Behandlingen gir en rekke alvorlige bivirkninger og kan gi varige senskader med nedsatt livskvalitet og arbeidsevne som resultat. Det finnes i dag en genprofiltest kalt Oncotype Dx® som er tilgjengelig i over 90 land og som er utprøvd av flere enn 2 millioner brystkreftpasienter verden over og som er dokumentert i noen av de største kliniske studiene gjennomført i den aktuelle pasientgruppen. Testen er den eneste testen som p.t. kan forutsi om pasienten vil ha nytte av cellegift eller ikke. Med denne testen vil behandlende lege sammen med pasienten kunne legge til rette for en best mulig persontilpasset behandling. I tillegg til reduserte lidelser for pasientene, vil testen bidra til betydelige besparelser i helsevesenet og for samfunnet.
Oncotype Dx® genprofiltest har nå ligget i Nye Metoder i over 2.5 år og ventet på behandling i Beslutningsforum siden oktober 2023, da metodevurderingen ble ferdigstilt. For hver uke dette drøyer vil: i) mange kvinner hindres i å få den best tilpassede behandlingen og et flertall vil kunne slippe lidelser med cellegift, ii) helsevesenet får ikke utnyttet de kostnadsbesparelser som testen gir.
Oncotype DX® testen er per i dag kun tilgjengelig i det private helsetilbudet og er forbeholdt de med god økonomi eller de med helseforsikring.