Rasmus Hansson (MDG): Sjømat Norge og Mowi argumenterer for at dødeligheten hos oppdrettslaks er på nivå med dødeligheten i husdyrhold på land, og spesielt gris. For å komme til en slik konklusjon, sammenligner de dødeligheten i sjøfasen hos oppdrettslaks med dødeligheten i hele livsløpet hos gris.
Mener statsråden at en slik sammenligning gir et riktig bilde av dødeligheten i havbruksnæringen sammenlignet med andre husdyrnæringer?
Begrunnelse
Havforskningsinstituttets risikorapport for norsk fiskeoppdrett, som viser at dødeligheten i sjøfasen for oppdrettslaks var nær 17 prosent i fjor, har skapt mye debatt. Blant annet hevdet Sjømat Norge på Dagsnytt 18 den 8. februar at dødeligheten i laksenæringen ikke er vesentlig høyere enn i annen kjøttproduksjon.
I et leserinnlegg publisert i DN den 8. februar skriver Øyvind Oaland, konserndirektør i Mowi, at dødeligheten for laks i sjøfasen var omtrent 17 prosent i fjor. Videre skriver han at dødeligheten for kylling var tre prosent, lam ni prosent og slaktegris 14,5 prosent.
Både Mowi og Sjømat Norge sammenligner dødeligheten i hele livsløpet til kylling, lam og slaktegris med dødeligheten kun i sjøfasen for oppdrettslaks.
Sjømat Norge har tidligere argumentert for at dødeligheten i oppdrettsnæringen er lavere enn dødeligheten hos slaktekylling. Begrunnelsen er at laksen har en lengre produksjonssyklus enn slaktekylling, og at "daglig dødelighet" er høyere i kyllingproduksjon enn i havbruk.
Spørsmålsstilleren mener slike sammenligninger er villedende, og er bekymret for at slike utspill kan bidra til å bagatellisere de enorme dyrevelferdsproblemene som oppdrettsnæringen har i dag. I verste fall kan det bidra til å utsette helt nødvendige tiltak for å få ned dødeligheten hos oppdrettsfisk.