Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1346 (2023-2024)
Innlevert: 23.02.2024
Sendt: 26.02.2024
Besvart: 05.03.2024 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hvordan følger regjeringen opp arbeidet med å videreutvikle og styrke norske forsvarsindustri og norske forsvarsleveranser, og hva tenker forsvarsministeren om den store usikkerheten som er skapt for Drytech i Tromsø når det gjelder forsynings- og beredskapsavtale med Forsvaret, og konsekvensene det kan få for norsk forsyningssikkerhet?

Begrunnelse

Drytech i Tromsø har samarbeidet med Forsvaret i over 30 år og har spesialisert seg på feltrasjoner med hovedsakelig norske råvarer. Bedriften har 63 ansatte og åpnet i 2019 nye fabrikklokaler i Tromsø, som var bygget for å tilfredsstille krav til kapasiteter for beredskap og forsyning ved krise og krig. I 2015 inngikk Drytech en langsiktig forsynings- og beredskapsavtale med Forsvaret med en varighet på syv år. Denne avtalen ble forlenget i fjor, men er nå gått ut. Ingen av partene har inngått en ny kontrakt og forhandlingene er kraftig på overtid. Drytech har blant annet full kontroll på hele verdikjeden med produksjon av måltider og feltrasjoner for bruk i strid, i tillegg til lang erfaring med å samarbeide med Forsvaret.
Vi er alle klar over den spenningen som er i Europa, og med det i en tid der det er viktig å sikre norsk forsvarsindustri og forsvarsleveranser. Mange andre land i Europa sikrer også sin industri og sine leveranser. Fraværet av en avtale vil kunne få store og negative konsekvenser, og svekke norsk forsyningssikkerhet. Det kan også sette en stopper for leveransene av de allerede produserte varene til vinterøvelsen Nordic Respons.
Det vises til Meld. St. 17 (2020 – 2021) Samarbeid for sikkerhet – Nasjonal forsvarsindustriell strategi for et høyteknologisk og fremtidsrettet forsvar. Her påpekes behovet for å ha en forsvarsindustri som bidrar til økt operativ evne og nødvendig beredskaps- og forsyningssikkerhet gjennom styrket kompetanse og konkurranseevne i den nasjonale forsvarsindustrien. Dette underbygges også av Totalberedskapskommisjonen og Forsvarskommisjonens rapporter.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Regjeringen er opptatt av å styrke norsk forsvarsindustri. Regjeringen har derfor blant annet iverksatt en rekke store tiltak for å øke produksjonskapasiteten i norsk forsvarsindustri. Det inkluderer inngåtte avtaler med Nammo AS for å produsere artilleriammunisjon for 1,95 milliarder kroner. Norge deltar i et felles skandinavisk initiativ der Norge har inngått avtale med Nammo AS for leveranse av artilleriammunisjon. Norges andel i initiativet er på 200 millioner kroner. Videre er vi med i EUs program ASAP hvor vi har satt av 190 millioner kroner til deltagelse i programmet og 950 millioner kroner til medfinansiering av norske bedrifters søknader. Regjeringen har også satt av ytterligere 2 milliarder kroner til tiltak for å øke produksjonskapasiteten i forsvarsindustrien.
Drytech har vært en viktig leverandør av stridsrasjoner til Forsvaret i mange år. Den siste rammeavtalen ble inngått i 2015 med en varighet på syv år. Avtalen ble forlenget underveis slik at den var gyldig til 31. desember 2023. Siden høsten 2023 har Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) på vegne av Forsvaret forhandlet med Drytech om en ny rammeavtale, men forhandlingene har foreløpig ikke resultert i en ny avtale. Jeg kan ikke gi detaljerte opplysninger om en pågående forhandling om en rammeavtale.
Jeg vil imidlertid følge opp at Forsvaret også i framtiden skal ha en robust leverandør av stridsrasjoner som gir nødvendig forsyningssikkerhet gjennom avtaler som er inngått i henhold til de rettslige rammer som gjelder for offentlige anskaffelser. I mellomtiden benytter Forsvaret eksisterende avtaler gjennom NATO Support and Procurement Agency (NSPA) for å anskaffe stridsrasjoner. Disse leveransene er nødvendige for å dekke Forsvaret behov og krav til forsyningssikkerhet i påvente av en ny rammeavtale.