Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1348 (2023-2024)
Innlevert: 24.02.2024
Sendt: 26.02.2024
Besvart: 04.03.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Stemmer det at kommunene ikke har adgang til å gi barn i skolefritidsordninger regi av idrettslag og andre frivillige organisasjoner 12 timer gratis SFO i 1. og 2. klasse på lik linje med ordinære kommunale SFO tilbud, gjennom å la tilskuddene tilfalle idrettslagene eller ha en refusjonsordning og hva er i så fall hensikten med å forringe tilbudene hos idrettslagene?

Begrunnelse

Denne høsten ble det innført redusert foreldrebetaling for barn på SFO, med 12 timers gratis SFO for 1. og 2. klasse. De fleste barn går i SFO på sin skole og foreldrene kan nyte godt av den redusere foreldrebetalingen. I mange kommuner har idrettslag og foreninger etablert tilbud som idretts fritidsordninger driver. Drammen Ballklubb, Mandalskameratene og Sandefjord ballklubb er eksempler på idrettslag som har dratt i gang skolefritidstilbud til barn i sine kommuner. Etter at endringen ble innført opplever foreldrene og idrettslagene at barna som bruker deres tilbud ikke får nyte godt av den reduserte foreldrebetalingen. Før den ble innført var idrettslag i norske kommuner bekymret for at tilbudene deres ble for dyre dersom de ikke kom innunder ordningen. Drammen kommune oppgir at de for 12 timer gratis for SFO i 1. og 2. klasse for om lag 200 barn i sine idretts fritidsordninger vil ha en merkostnad på kr 3 200 000. Kommunedirektøren i Drammen tolker i sine saksfremlegg reglene for den nye ordningen slik at de ikke ha lov til å gi moderasjon til barn i IFO. Det fremgår også at Trondheim, Tromsø, Fredrikstad, Trondheim, Sandnes, Oslo, Asker, Bærum, Lillestrøm, Sola, Tønsberg, Skien, Horten, Harstad og Frogn heller ikke finansierer moderasjonsordninger i tilvarende skolefritidsordninger. Det betyr at idrettslag i mange kommuner nå opplever de samme konsekvensene av innretningen i ordningen som Drammen Ballklubb, Mandalskameratene og Sandefjord ballkubb. Og tilbud som er bygget over tid og er en del av mange barns oppvekstmiljø står i fare for å bli borte.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Kommunen har relativt stor frihet i hvordan de organiserer SFO-tilbudet, og de kan også benytte private til å oppfylle plikten til å ha et tilbud om skolefritidsordning så lenge kravene i opplæringsloven og rammeplanen for SFO oppfylles. Ettersom kommunen skal gi foreldrene tilbud om å fordele de 12 timene på alle dagene kommunen til vanlig har et tilbud om SFO så langt det er praktisk mulig, kan de ikke bare gi et gratistilbud gjennom idretts-SFO som kun har tilbud 2 eller 3 dager i uka. Kommunen kan i stedet velge andre former for samarbeid.
Å gi barn like muligheter for deltakelse i skolefritidsordningen (SFO), inkludering av barn og unge og bekjempelse av fattigdom er viktige satsingsfelt for regjeringen. Høsten 2022 innførte regjeringen 12 timer gratis SFO for elever på 1. trinn. Fra høsten 2023 ble ordningen utvidet til 2. trinn, og fra og med neste skoleår vil også elever på 3. trinn være omfattet. Ordningen innebærer at kommunen skal tilby 12 timer gratis SFO i uka for elever på 1.-3. årstrinn som har plass i skolefritidsordningen. Kommunen skal gi foreldrene tilbud om å fordele de 12 timene på alle dagene kommunen til vanlig har et tilbud om SFO, så langt det er praktisk mulig. Dette betyr at de som har deltidsplass som er inntil 12 timer i uken får denne gratis, og at prisen for et heltidstilbud også er blitt rimeligere for alle.
Kommunen har plikt etter opplæringsloven til å ha et SFO-tilbud før og etter skoletid for elever på 1.-4. årstrinn, og for barn med behov for særskilt tilrettelegging på 1.-7. årstrinn. Kommunen har også plikt til å gi 12 timer gratis SFO til elever på 1.-2. trinn, og fra høsten 3. trinn, som har plass i kommunens skolefritidsordning.
Kommunene finansierer som regel SFO-tilbudet gjennom foreldrebetaling. Kommunene kompenseres over rammetilskuddet for å erstatte bortfall av foreldrebetaling når 12 timer SFO skal være gratis. Det er ikke et øremerket tilskudd til kommunene for å finansiere ordningen med gratis SFO. Dermed er det ingen føringer fra departementet på hvordan kommunen kan disponere disse midlene, som inngår i kommunens frie inntekter. I tillegg er det innført en tilskuddsordning for privatskoler for at disse også kan tilby 12 timer gratis SFO på 1.-2. trinn, og til 3. trinn fra 1. august i år.
I tråd med rammeplanen skal skolefritidsordningen legge til rette for at barn får delta i variert bevegelseslek og fysisk aktivitet i SFO-tiden. SFO kan samarbeide med blant annet lokale lag, foreninger og organisasjoner for å gjennomføre og organisere innholdet og aktivitetene. At alle første-, andre- og tredjeklassinger over hele landet nå får gratis deltidsplass i SFO har gjort det til en arena som er tilgjengelig for alle. Deltakelsen har økt betraktelig. Kommunen har handlingsrom til å samarbeide med lokale idrettslag om gode lokale samarbeid om tilbud og satsinger om fysisk aktivitet i SFO-tiden, og gi alle barn på de aktuelle trinnene mulighet til å delta. Kommunen har også anledning til å utforme et eget tilskudd til private idrettslag som driver fritidstilbud etter skoletid. Ofte vil tilskudd til idrettstilbud gå over kommunens kulturbudsjett.