Ola Elvestuen (V): Hvorfor har vi ikke gått bort fra systemet der det tillates en direkte kobling mellom utbygger og utreder, og hva kommer statsråden til å gjøre for å forhindre at lignende saker oppstår i fremtiden?
Begrunnelse
NRK har satt de store utfordringene ved norsk naturforvaltning på dagsordenen. Ved hjelp av satellittbilder og kunstig intelligens avdekket de 44 n000 naturinngrep de siste fem årene.
Grenlandsporten var det aller største private inngrepet den kunstige intelligensen oppdaget. Nå har det kommet frem at konsulenten som har vært prosjektleder for konsekvensutredningene i etterkant ble medeier hos utbyggeren. Det finnes ikke noe regelverk som forhindret denne konsulenten fra å kjøpe seg inn i utbyggingsprosjektet med en betydelig eierandel, etter at hen konkluderte med at utbyggingen ville være «Middels negativt for naturverdiene». Et slikt system er rigget for naturtap, og resulterer i lav tillitt til konsekvensutredningene. Vi vet heller ikke hvor mange tilsvarende tilfeller av korrupsjon som finnes.
Landets fremste eksperter på miljørett har ved mange anledninger påpekt at båndet mellom utreder og utbygger bør brytes, blant annet i rapporten "Bærekraftig arealbruk innenfor rammen av lokalt selvstyre." (skrevet av NINA, Holth & Winge og NIBR OsloMet for KS i 2022).
For å nå mål 22 i Naturavtalen er det
«avgjørende for tillitsbaserte prosesser at man unngår at det sås tvil om kvaliteten og den faglige uavhengigheten i utredninger, biologiske kartlegginger og økologiske vurderinger.»