Skriftlig spørsmål fra Kirsti Bergstø (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1372 (2023-2024)
Innlevert: 27.02.2024
Sendt: 28.02.2024
Besvart: 06.03.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Kirsti Bergstø (SV)

Spørsmål

Kirsti Bergstø (SV): I desember besluttet Finnmarkssykehuset gjennom et hastevedtak, uten å vente på hva som kom fra Helse Nord, at dagkirurgien i Alta skulle legges ned. Fra og med uke sju, nå i februar, er det slutt på ortopediske operasjoner i Alta.
Vil helseministeren ta grep for å sikre dagkirurgien i Alta?

Begrunnelse

Oppbyggingen av dagkirurgien i Alta er en satsing som over mange år har vist seg å være svært vellykket. I mangel av eget sykehus i Alta-regionen, gir dagkirurgien en enklere reisevei og svært effektiv dag-behandling for tyngdepunktet av pasientene i Vest-Finnmark. Tilstedeværelsen av operasjonsstuer med leger og personell betyr også mye i beredskapssammenheng, med muligheten til å behandle pasienter når vei og værforhold avskjærer befolkningen fra sykehuset i Hammerfest.
Oppbyggingen av Klinikk Alta er en målrettet satsing fra Stortinget og Regjeringen, gjennom tilskudd på kroner 15 millioner til en ny operasjonsstue og økt årlig bevilgning på kroner 25 millioner til Klinikk Alta. Kutt av dagkirurgien er et klart brudd på de signaler som kommer fra sentrale hold på å øke satsingen og tilbudene ved Klinikk Alta.
Ved å styrke dagkirurgien, og bygge den ut til et dagkirurgisk senter for hele Helse Nord ligger det gode muligheter til å ta hjem pasienter fra UNN, til å øke antallet operasjoner i Alta, og til å styrke økonomien til Finnmarkssykehuset.
En oppbygging av dagkirurgien, og bedre utnyttelse av ledig kapasitet ved operasjonsstuene, vil også øke mulighetene for rekruttering av fagpersonell og opplæring av bla LIS-leger og annet helsepersonell. Vi er sikre på at Klinikk Alta vil være en nøkkel for å lykkes med å stabilisere og styrke bemanningen i Finnmarkssykehuset. Å legge ned dagkirurgien ved Klinikk Alta, kan få som konsekvensen at dette blir en flukt av pasienter ut av fylket, noe som igjen vil svekke både økonomien til Finnmarkssykehuset.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Finnmarkssykehuset HF vedtok ved behandling av budsjettet for 2024 å avvikle det dagkirurgiske tilbudet ved Klinikk Alta, og det ble lagt til grunn at det dagkirurgiske tilbudet i Finnmarkssykehuset HF skal legges til de to sykehusene i Hammerfest og Kirkenes. Det er opplyst at Finnmarkssykehuset HF har god nok operasjonskapasitet ved de to sykehusene og at tiltaket vil gi bedre bruk av helsepersonell og et lavere innleiebehov. Ved behandlingen av budsjettet la styret i Finnmarkssykehuset HF til grunn at det ble gjennomført risiko-vurdering av tiltaket. Styret i Helse Nord RHF behandlet og godkjente Finnmarkssykehuset HF sitt budsjett i sitt styremøte den 7. februar.
Som oppfølging av budsjettvedtaket behandlet Finnmarkssykehuset HF i styremøte 27. februar ROS-analyse av tiltaket. Analysen tok utgangspunkt i at dagkirurgi i Alta avvikles, slik styret i Finnmarkssykehuset HF besluttet ved budsjettbehandlingen. ROS-analysen belyste fem risikoområder: kvalitet i pasientbehandlingen; aktiviteten i helseforetakene; hensynet til ansatte; kompetanse/utdanning; og økonomi.
Dagkirurgisk virksomhet har vært gjennomført med ambulering av kirurger fra sykehuset i Hammerfest. I styresaken understreker administrerende direktør ved Finnmarkssykehuset HF at helseforetakets viktigste målsetting er å sikre robusthet i beredskapskritiske vaktlinjer ved de to akuttsykehusene. Det opplyses at enhver ambulering ut fra svært sårbare vaktlinjer som hver for seg kun har en håndfull spesialister, bidrar til å true denne beredskapsmessige robustheten og derved, i ytterste konsekvens, pasientsikkerheten i helseforetaket. I styresaken framkommer det at den samlede vurderingen er at risikoen ved å avvikle dagkirurgi i Alta er svært lav, og veiet mot helseforeakets øvrige oppgaver er det en riktig prioritering av ressursene å avvikle dagkirurgien i Alta. Styret i Finnmarkssykehuset HF sluttet seg til administrerende direktørs vurdering av risikobildet.
Sykehusene i nord er i en alvorlig situasjon med store rekrutteringsutfordringer og omfattende bruk av innleide vikarer og overtid. Sykehusene har også store økonomiske utfordringer. Budsjettvedtak i Finnmarkssykehuset HF ligger innenfor helseforetakenes fullmakter. Styrene i helseforetakene har et ansvar for å sikre en drift og utarbeide budsjetter innenfor de økonomiske rammene som Stortinget fastsetter. Det er viktig at Helse Nord RHF og Finnmarkssykehuset HF får kontroll på økonomien og at ressursene brukes best mulig. Kvalitet og faglighet må sikres og antall fristbrudd og ventetid må ned.