Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1395 (2023-2024)
Innlevert: 29.02.2024
Sendt: 01.03.2024
Besvart: 08.03.2024 av fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Hva gjør regjeringen for å gi forutsigbarhet til de næringsaktørene som ønsker å realisere havbruk til havs, og når venter statsråden å kunne presentere en tydelig tidslinje for nødvendige avklaringer, som tidspunkt for gjennomføring av prekvalifisering og tildeling av havtillatelser?

Begrunnelse

Norge har en unik mulighet til å realisere flere tusen nye arbeidsplasser og enorme virkninger knyttet til havbruk til havs. Menon og Sintef konkluderer i deres «Verdikjedeanalyse av havbruk til havs» gjennomført på oppdrag fra Biomarint Forum at Norge har alle forutsetninger for å realisere en havbruksindustri til havs som kan sikre tusenvis av arbeidsplasser, flere milliarder i årlige ringvirkninger og bærekraftig vekst. I samme rapport trekkes det også frem at tydelige og forutsigbare rammebetingelser i tillegg til samtidige investeringer i en hel verdikjede er avgjørende for å kunne realisere havbruk til havs på en trygg, biosikker og lønnsom måte.
For å sikre at vi utnytter potensiale som ligger i de områdene på norsk sokkel som har de beste naturlige oppvekstsvilkårene er det særlig viktig med et robust regulatorisk rammeverk tuftet på strenge biosikkerhetsprinsipper som sikrer god fiskehelse og -velferd, samt tydelige krav med hensyn til HMS for personell og ytre miljø for de som skal operere der ute. Dette arbeidet er godt i gang med flere viktige milepæler bak oss, og næringen er nå på vei inn i en realiseringsfase.
Næringsaktørene som over tid har arbeidet med realiseringen av havbruk til havs trenger nå tydelige, helhetlige og attraktive rammevilkår for videre satsning og gjennomføring av nødvendige verdikjedeinvesteringer. En industriell og bærekraftig satsing på havbruk til havs vil kreve milliardinvesteringer på tvers av en hel verdikjede. Og med en høy grad av samtidighet i investeringene for å ivareta både det biologiske i normaldrift og ved hendelser som krever gode beredskapskapasiteter gjennom en hel verdikjede. For å få til en vellykket realisering av havbruk til havs over de neste årene er det derfor nå avgjørende med tydelighet og høy fremdrift rundt rammer for videre realiseringsprosess, prekvalifiseringskrav og tildeling av tillatelser - en kjerneoppgave for norske myndigheter.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Regjeringen er godt i gang med å utvikle et eget konsesjonsregime for oppdrett til havs med strenge krav til bærekraft og sameksistens mellom ulike havnæringer. Vi er ennå ikke helt i mål, men som representanten Thorheim selv skriver, har regjeringen lagt flere viktige milepæler bak seg.
De overordnede rammene for havbruk til havs er på plass i laksetildelingsforskriftens kapittel 4. Her beskrives prosessen for tildeling av areal og tillatelser. Her er det også etablert en ny type tillatelse for havbruk til havs. Regjeringen har besluttet at områdene «Norskerenna sør», «Frøyabanken nord» og «Trænabanken» skal konsekvensvurderes for havbruk til havs. Det har blitt utarbeidet et solid og grundig utredningsprogram. Dette oppdraget er lagt ut på anbud med leveransefrist 15. oktober 2024. Parallelt med at områdene nå konsekvensvurderes jobber vi med å få på plass de nødvendige detaljene i regelverket, blant annet prekvalifiseringskrav, utlysning av utlysningsområder og tildeling av forhåndstilsagn samt HMS og teknisk regelverk. Med forbehold om at det ikke dukker opp noen store overraskelser i konsekvensvurderingene tar vi sikte på at den formelle prosessen med utlysning av områder og konkurranse om forhåndstilsagn vil kunne starte opp første kvartal 2025.
Det er et stort potensial i havbruk til havs. Vi må samtidig ha en forståelse for at de krevende forholdene havbruk til havs vil drives under, innebærer nye risikofaktorer sammenliknet med konvensjonell havbruksdrift. Det er derfor viktig at vi gjør dette skikkelig. Vi skal ivareta hensynet til de folkene som skal jobbe der ute, fiskens velferd og behov, ytre miljø og de materielle verdiene. For å få dette til er det viktig at vi samarbeider for å finne gode og realiserbare løsninger som bidrar til arbeidsplasser og verdiskaping til både oppdrettsnæringen og leverandørnæringene langs kysten.
Vi har hele veien hatt god dialog med næringen og organisasjonene. Næringen har vært tydelige om hva den trenger, utarbeidet konkrete forslag og kommet med viktige innspill til myndighetenes arbeid med regelverket. Dette har gitt forutsigbarhet til begge parter, og dette gode samarbeidsklimaet ønsker jeg å holde på.