Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1446 (2023-2024)
Innlevert: 05.03.2024
Sendt: 05.03.2024
Besvart: 12.03.2024 av næringsminister Jan Christian Vestre

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): I Statkrafts årsrapport kan vi lese selskapet i 2023 utbetalte om lag 1,8 milliarder i bonuser og «andre ytelser» til ansatte. LO-sekretær Are Tomasgård har til TV2 beskrevet nivåene som «groteskt høye», og «stikk motsatt av hva Statkraft lovte oss i fjor». I regjeringens eierskapsmelding vektlegges moderasjon i lederlønninger og bonuser i selskaper hvor staten har eierandeler.
Mener statsråden at bonusnivået i Statkraft vitner om moderasjon i henhold til eierskapsmeldingen, eller er statsråden enig i beskrivelsene til Tomasgård?

Begrunnelse

For hver tiende krone staten har betalt i strømstøtte til norske husholdninger, har Statkraft betalt cirka en krone i bonus til sine ansatte. I skriftlig svar til Stortinget 14.03.2023, skrev statsråden at lederlønningene og bonusnivåene i Statkraft over tid hadde vært for høye, og at statsråden hadde understreket for styret i Statskraft flere ganger at «staten og særlig denne regjeringen vektlegger moderasjon».
Det vil være interessant å få rede på om statsråden mener om Statkraft har handlet etter signalene fra regjeringa og hvorvidt regjeringens eierskapsmelding gir statsråden verktøyene til å sikre at lederlønninger og bonuser i statlig eide selskaper holder et moderat nivå som ikke skader selskapenes legitimitet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg forstår godt at det stilles spørsmål til bonusordningene i Statkraft, som er et selskap som forvalter felles norske kraftressurser og som er heleid av det norske folk. Særlig sett i lys av de krevende tidene, hvor innbyggerne og næringslivet har økte kostnader knyttet til renter og prisvekst.
Regjeringen er svært opptatt av å bevare og å styrke den norske arbeidslivsmodellen som blant annet bygger på en kultur og tradisjon for høy tillit mellom mennesker og relativt små lønnsforskjeller. Forventningene fra staten som eier om moderasjon er strammet betydelig inn under denne regjeringen gjennom kraftig reduksjon i bonusrammene for ledere. Vi har også innført en ny forventning om at dersom ledere har større lønnsvekst enn gjennomsnittet for selskapets ansatte, skal dette begrunnes særskilt og legges frem på generalforsamlingen. Med et slik prinsipp håper vi å skape økt bevissthet rundt moderasjon. Vi følger systematisk opp forventningene om moderasjon med alle selskaper med statlig eierandel. Det tar tid før politikken virker, ikke minst fordi inngåtte avtaler og opparbeidede rettigheter ikke kan endres over natten. Eierrapporten for 2022 viste imidlertid at lederlønningene økte mindre enn for gjennomsnittet av lønnsmottakere i Norge det året. Det er jeg glad for. Samtidig vil jeg understreke at arbeidet med moderasjon fortsetter hver dag og at vi ikke er i mål.
I slutten av 2022 ble bonusordningene som Statkraft har for sine tradere kraftig begrenset. Selskapet har også tatt selvkritikk på at ordningene var for gode og hadde utilsiktede virkninger. Selskapet opplyser at bonusene til traderne i 2023 er vesentlig redusert. Som jeg har gitt uttrykk for tidligere, er det ikke uvanlig at spesialister har prestasjonsbaserte godtgjørelsesordninger, blant annet ut fra markedspraksis og konkurranseforhold. Jeg mener at også selskaper med staten som eier bør kunne ha adgang til å tilby slike ordninger til sine spesialister, forutsatt at de bidrar til statens mål som eier og ivaretar selskapets omdømme på en god måte. Her spiller moderasjon også en rolle.
Målet med statens eierskap i Statkraft er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Et bredt flertall i Stortinget sluttet seg til dette da eierskapsmeldingen ble behandlet i fjor. Som Europas største produsent av fornybar energi bidrar Statkraft med en betydelig verdiskaping, og er godt posisjonert for å spille en viktig rolle i det grønne skiftet, både i Norge og Europa. For regnskapsåret 2023 vil selskapet bidra med omtrent 30 milliarder i utbytte og skatt. Statkrafts tradingvirksomhet har bidratt betydelig til selskapets inntjening, de to siste årene med 17 milliarder kroner. Dette kommer oss alle til gode, og er med på å holde skattenivået nede og finansiere barnehage, skole, sykehjem, forsvar, veier og andre viktige velferdsgoder. Jeg vil også vise til at selskapet viser til at den internasjonale tradingvirksomheten ikke påvirker strømprisene i Norge.
Åpenhet er et viktig prinsipp i vårt samfunn og noe vi alle bør etterstrebe. Jeg vil derfor oppfordre Statkraft og andre selskaper til å være så åpne som mulig når det blir stilt spørsmål om godtgjørelser. Så er det styret og ledelsen som i henhold til selskapslovgivning og eierskapspolitikken skal vurdere hvor mye og hvilken informasjon som kan deles. Det er et viktig prinsipp i eierskapspolitikken som et bredt flertall på Stortinget står bak.