Anne Kristine Linnestad (H): Mener statsråd Ingvild Kjerkol at Norge får gjennomslag for sine synspunkter i den foreslåtte revideringen av EUs avløpsdirektiv og at direktivet vil kunne tilpasses og ta hensyn til norske forhold, slik forslaget nå ligger?
Begrunnelse
Avløpsdirektivet fra EU er under revidering. Direktivet vil bli gjeldende i Norge via EØS-avtalen og vil legge føringer for all avløpsrensing i Norge de neste 30 årene.
God avløpsrensing er viktig, men Høyre er bekymret for at vi vil ende opp med et direktiv som ikke er tilpasset norske forhold, der mange av våre innbyggere vil bli tvunget til å innføre krav som gir liten miljøeffekt ute i kommunene. Regjeringen har ved gjentatte anledninger sagt at de jobber for å fremme norske interesser, slik at vi får et direktiv som er tilpasset norske forhold.
Statsråd Ingvild Kjerkol sa i en debatt på Stortinget 9. november følgende:
"Klima- og miljødepartementet har ved flere anledninger spilt inn våre vurderinger overfor EU. Vi vil fortsette å jobbe for å ivareta norske interesser overfor EU i arbeidet fram mot endelig revidert avløpsdirektiv. Vi ser annerledes ut, og derfor er det også viktig at direktiver som skal implementeres i Norge, er relevant for de utfordringene som finnes her."
Norge har en lang kyst, med spredt bosetning og samtidig spredt næringsetablering. I dag gjelder EUs avløpsdirektiv tettbebyggelser over 2 000 personekvivalenter (pe) med utslipp til ferskvann og 10 000 pe med utslipp til kyst. I EUs forslag til revidert direktiv er virkeområdet utvidet slik at det gjelder for alle anlegg i tettbebyggelser fra 1 000 pe, helt uavhengig av om utslippet går til ferskvann eller til kystvann. Dersom dette blir vedtatt vil det kunne få dramatiske følger for svært mange mindre tettsteder, fra Lindesnes til Sør-Varanger og også for tynt befolkede steder i fjellområdene i innlandet.
I dag har Norge er mulighet til å definere områder som «mindre følsomt» I forslaget til revidert direktiv blir betegnelsen «mindre følsomt område» fjernet, og alle vil få krav om minst sekundærrensing, selv der hvor primærrensing kan være den mest bærekraftige løsningen. I dag er hele kysten Lindesnes til Grense Jakobselv definert som «mindre følsomt område» og en stor del av innbyggerne benytter mekaniske renseanlegg.