Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1465 (2023-2024)
Innlevert: 07.03.2024
Sendt: 07.03.2024
Besvart: 15.03.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Hva vil helseministeren gjøre for at politiet får rask tilgang til viktig helseinformasjon fra sykehus når det er mistanke om vold i nære relasjoner?

Begrunnelse

Politiet ved Lillestrøm politistasjon forteller om store forsinkelser i oversendelse av nødvendig helseinformasjon fra Akershus Universitetssykehus, i etterkant av at fornærmede i voldssaker har blitt behandlet på sykehus. Det kan ta flere måneder før Politiet og påtalemyndigheten får tilgang til helseopplysningene som er høyst relevante i saker med vold. Dette er en uforståelig forsinkelse som ikke harmonerer med det alvoret vi ønsker at skal prege behandling, oppfølging og avklaring av saker knyttet til vold i nære relasjoner. For å sikre god oppfølging og avklaring av vold i nære relasjoner i hele landet er det avgjørende at politiet får rask tilgang til relevante helseopplysninger og at dette praktiseres likt i hele landet. Fornærmede skal ikke være prisgitt å ha fått helsehjelp ved et sykehus som har rask svartid til politiet. Personer som står i en kritisk og alvorlig livskrise skal være trygg på at de får rask behandling og god videre oppfølging uavhengig av hvilket sykehus de blir behandlet på og hvilket politidistrikt som følger opp saken.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er viktig med et godt samarbeid mellom helsesektoren og politiet når det gjelder å forebygge vold og følge opp voldshendelser. Jeg er ikke kjent med at det er lange ventetider for overlevering av helseopplysninger fra spesialisthelsetjenesten til politiet i de øvrige helseregionene, men vil understreke at det er viktig med et godt samarbeid mellom politiet og helsetjenesten i saker som gjelder vold og overgrep. Usikkerhet rundt bruken av reglene for taushetsplikt, opplysningsplikt og opplysningsrett kan i mange tilfeller virke hemmende på samarbeidet mellom aktørene i tjenesteapparatet. Usikkerheten kan også være til hinder for bistanden til den utsatte. Ofte praktiseres taushetsplikten strengere enn det loven krever.
For å svare på den konkrete saken om Akershus universitetssykehus HF som det vises til i spørsmålet, har jeg tatt kontakt med Helse Sør-Øst RHF. Helse Sør-Øst RHF har rettet en henvendelse til Akershus universitetssykehus HF og departementet har fått følgende tilbakemelding:

«Akershus universitetssykehus HF har god og jevnlig dialog med politiet i opptaksområdet, bla gjennom samarbeidsavtaler og etablerte samarbeidsmøter. Samarbeidsmøtene gjennomføres to ganger i året.
Akershus universitetssykehus HF er ikke kjent med denne tilbakemeldingen fra politiet i Lillestrøm og vil følge opp dette utspillet overfor politiet. Problemstillingen er viktig, og de vil også følge opp problemstillingen i samarbeidsmøtene med politiet. Politisaker ligger på høyeste prioritering, og når Akershus universitetssykehus HF mottar konkrete forespørsler fra politiet om oversendelse av helseinformasjon, legges det vekt på å håndtere dette så raskt som mulig ut fra de etablerte rutiner for utlevering av pasientjournal;
«….Ved utlevering av journal til andre enn pasienten selv, skal det sammen med kopi av ID papirer alltid foreligge fullmakt/samtykkeerklæring fra pasienten eller annet lovhjemlet grunnlag for utleveringen.»

Før oversendelse til politiet skjer, skal forsendelsen være godkjent fra behandler/lege. Er det flere avdelinger involvert, kan saksgangen ta lengre tid. En oversikt fra sakarkivet på Akershus universitetssykehus HF viser at de i løpet av 2023 mottok om lag 100 henvendelser, og saksbehandlingstiden er 3-6 virkedager.»
Regjeringen la fram Prop. 36 (2023-2024) Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, i desember 2023.I planen er det blant annet fokus på kunnskap og samarbeid mellom ulike sektorer for å forebygge vold og overgrep, herunder tiltak som knytter seg til utveksling av opplysninger og kompetansetiltak om avvergeplikt, taushetsplikt, opplysningsrett og opplysningsplikt for relevante sektorer og tjenester.