Sivert Bjørnstad (FrP): Kan statsråden redegjøre for DFØs arbeid på området, og om hvordan DFØ har fulgt opp regjeringens initiativ i sine rådgivningstjenester til bedrifter og andre?
Begrunnelse
Stortinget har tidligere vedtatt følgende:
"Stortinget ber regjeringen opprette en ekspertenhet for offentlige anskaffelser, plassert utenfor Osloregionen, som skal bistå kommuner, fylkeskommuner og andre offentlige aktører knyttet til ulike problemstillinger rundt offentlige anskaffelser, og vurdere hvordan handlingsrommet i ulike regelverk kan utnyttes. Enheten må blant annet ha kompetanse innenfor EØS-rettslige problemstillinger."
Dette har regjeringen tidligere valgt å se bort fra, med begrunnelse at denne kompetansen allerede finnes under DFØ.
Maritim næring har selv også foreslått opprettelse av en ekspertenhet for offentlige anskaffelser. Mens regjeringen mener at behovet allerede er dekket av DFØs tjenester, sier næringen at dagens ordning langt fra er tilstrekkelig. Vi ser mange eksempler på at offentlig anbud forsvinner ut av landet, der norske leverandører blir utkonkurrert på pris. En overvekting av pris i offentlige anbud bidrar til at norske leverandører går glipp av kontraktene, og Norge går glipp av ringvirkningene som følger av norsk verdiskaping.
I NFDs budsjettproposisjon for i år skriver regjeringen at
"…det en forutsetning at offentlige innkjøp brukes på en god måte. Det setter krav til innkjøpernes kompetanse. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) skal derfor bidra til å bygge kompetansen om klima- og miljøvennlige innkjøp hos innkjøperne. For å styrke offentlige anskaffelser som virkemiddel for grønn omstilling, foreslås DFØs innsats på området styrket med 10 mill. kroner i 2024, jf. omtale under kap. 1605, post 01 i Finansdepartementets budsjettproposisjon. Tiltaket skal sette DFØ bedre i stand til å støtte og veilede innkjøperne til å etterspørre grønne, innovative løsninger. DFØs veiledning skal gjøres mer brukervennlig og kjent, og arbeidet med å utvikle statistikk og styringsinformasjon om grønne offentlige innkjøp videreføres. Styrket bistand fra DFØ vil øke oppdragsgivernes innkjøpskompetanse og forsterke offentlige virksomheters evne til å minimere miljøbelastning og fremme klimavennlige løsninger."