Bård Hoksrud (FrP): Gitt den alvorlige situasjonen Holthe og andre i lignende situasjoner står overfor, hva vil statsråden gjøre for å sikre at økonomisk vanskeligstilte pasienter, spesielt eldre og de med kroniske sykdommer, har tilgang til nødvendig medisinsk behandling uten at transportkostnader utgjør en uoverkommelig barriere, vil statsråden ta initiativ til gjeninnføre eller etablere nye ordninger som dekker transportkostnader til og fra helsetjenester for disse pasientgruppene uten at man må legge ut for kostnadene selv?
Begrunnelse
Minstepensjonist Reidar Holthe (76), bosatt i Sør-Odal, står overfor betydelige økonomiske hindringer for å få tilgang til nødvendig medisinsk behandling. Med åtte hjerteinfarkt og flere alvorlige helseutfordringer er Holthe avhengig av regelmessig oppfølging og kontroll ved lege. Tidligere kunne pasienter i visse kommuner benytte seg av en avtale om transport til helseinstitusjoner uten å måtte legge ut for kostnadene på forhånd. Denne avtalen opphørte 1. mars, og pasienter må nå forskuttere reisekostnadene og deretter søke om refusjon. Dette gjelder ikke for spesielt utpekte grupper som dialyse- og kreftpasienter, samt barn under 12 år uten ledsager. Holthe, som ikke faller inn under disse unntakene, må dermed betale 1400 kroner hver vei for drosjetransport til Kongsvinger sykehus, og enda mer til Ahus i Lørenskog, en kostnad flere ikke har råd til å legge ut for. Dette har tvunget flere til å avlyse legetimer, noe som setter helsen i ytterligere i fare.
Holthes situasjon understreker et bredere sosialt og helsemessig problem der økonomiske barrierer hindrer tilgangen til nødvendig medisinsk behandling. Opphøret av avtalen om pasienttransport har direkte påvirket hans og sannsynligvis mange andres evne til å motta livsviktig oppfølging og behandling. Dette kan føre til forverring av helsetilstanden, økt press på helsetjenestene over tid, og i verste fall unødvendige dødsfall. Det er avgjørende at systemet tilrettelegges slik at alle, uavhengig av økonomisk situasjon, har tilgang til nødvendig helsehjelp. En revisjon av dagens pasientreiseordning, inkludert muligheten for direkte betaling eller spesielle tiltak for å støtte økonomisk vanskeligstilte grupper, er nødvendig for å adressere disse utfordringene og sikre lik tilgang til helsevesenet.
For å sikre at pasienter kommer seg til timene, bør avtalen som lå til grunn før 01. mars være gjeldende inntil ny avtale er på plass.