Bård Hoksrud (FrP): Mener helse- og omsorgsministeren at yrkesgrupper som kiropraktorer bør vurderes sterkere inkludert i primærhelsetjenesten gjennom f.eks. profesjonsnøytrale takster?
Begrunnelse
Forrige uke kom helse- og samhandlingsplanen fra regjeringen. Der vises det flere ganger til knappheten på helsepersonell og behovet for mer oppgavedeling mellom ulike yrkesgrupper. Helt konkret skriver regjeringen at de vil «legge til rette for tverrfaglige legekontor med bredere faglig tilbud, hvor flere personellgrupper kan bidra med sin kompetanse til det beste for innbyggerne og gi kommunene økt handlingsrom for hvordan de organiserer fastlegetjenesten» og det pekes på bruk av profesjonsnøytrale tekster.
Muskel- og skjelettlidelser er den største og dyreste helseutfordringen Norge står overfor. Hvert år rammer den 1,4 millioner nordmenn. Den forårsaker 31 % av sykefraværet og står bak 26 % av alle som går på uføretrygd. Kostnaden for samfunnet er anslått til å utgjøre 165 milliarder kroner i året. Dette er høyere enn de årlige kostnadene relatert til kreft. Dette står altså for en vesentlig del av fastlegekonsultasjonene.
Med en så stor utbredelse er det viktig at yrkesgrupper med kompetanse på å løse problemet inkluderes. Vi vet i dag at hver tredje muskel- og skjelettpasient behandles av kiropraktor. Og alle store forsikringsselskaper som yter privat helseforsikring benytter denne yrkesgruppen for å behandle muskel- og skjelettlidelser. I land som Danmark er kiropraktorer en nøkkelkomponent i utviklingen av helhetlige behandlingsforløp for ryggproblemer i primærhelsetjenesten. Internasjonal forskning viser at folk bruker mindre helsetjenester om de får kiropraktorhjelp for rygg først, og at de som går til kiropraktor har mindre sannsynlighet for å bruke opioider.
Kiropraktorer har 5-årig utdannelse innen muskel- og skjeletthelse. Som autorisert helsepersonell har de diagnoseansvar, henvisningsrett til bildediagnostikk og til spesialisttjenesten, samt mulighet til å sykemelde. De benytter dokumenterte og varierte tiltak for håndtering av pasienter; fra råd, vurdering av arbeidsevne, veiledning, manipulasjonsbehandling, massasje, palpasjon, trening og øvelsesterapi, i tillegg til å være en koordinator av ulike helsetiltak. Hverken manuellterapauter eller kiropraktorer er per i dag lovpålagte helsetjenester i kommunene. Vi vet at det eksisterer mye godt tverrfaglig samarbeid mellom lege og kiropraktor, og at det allerede finnes kiropraktorer som arbeider.