Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1498 (2023-2024)
Innlevert: 08.03.2024
Sendt: 11.03.2024
Besvart: 14.03.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): Hva gjør statsråden for å følge opp at UNE forholder seg til de retningslinjer vedtatt for behandling av konvertittsaker, og hvordan følger statsråden opp praksisendringer som motstrider regjeringsvedtak?

Begrunnelse

I desember 2020 vedtok Solberg-regjeringen nye retningslinjer for behandling av konvertittsaker. Disse styrket konvertitters rettsikkerhet og skulle bidra til å økte bevissthet og forståelse for hva tro betyr for et menneske i utlendingsforvaltningen. Retningslinjene slår fast at utlendingsforvaltningen ikke bare skal ta hensyn til sin egen vurdering av om de tror at asylsøkerne har gått over fra islam til kristen tro. De skal også ta hensyn til om myndighetene, eller grupper som står bak forfølgelse i hjemlandet, kan mistenke at vedkommende har konvertert. Det står også tydelig ta de skal ta hensyn til at tro kan uttrykkes på mange forskjellige måter, og at utlendingsforvaltningen ikke kan pålegge asylsøkeren å være diskré om troen sin som grunnlag for returnering.
Likevel ser vi UNE forholder seg til en annen praksis i vurdering av konvertittsaker i dag. Det kommer frem i flere dommer at UNE har vurdert vedkommens sannsynlige trosutøvelse ved retur. Der begrunnelsen lyder at siden regimet ansees fiendtlig ovenfor kristelig aktivitet som kan gi grunnlag for alvorlige sanksjoner ansees det lite sannsynlig at vedkommende vil videreføre sin trosutøvelse i sitt hjemland.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Justis- og beredskapsdepartementet ga 18. desember 2020 retningslinjer til Utlendingsdirektoratet om hvordan asylsaker hvor det anføres frykt for forfølgelse på grunn av religion skal behandles, se G-36/2020 – Retningslinjer for behandling av asylsaker hvor det anføres frykt for forfølgelse på grunn av religion.
Klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE) er et uavhengig organ som formelt ikke er bundet av retningslinjer fra departementet. Stortinget har bestemt at departementet ikke kan instruere UNE om lovtolking eller skjønnsutøvelse i andre saker enn saker om returtilskudd etter lovens § 90 a. Verken jeg eller departementet har følgelig myndighet til å pålegge UNE en bestemt praksis på nærmere bestemte områder. Dette fremgår tydelig av utlendingsloven § 76 annet ledd og betyr at UNE bare kan «styres» gjennom lov (eller forskrift med hjemmel i lov) og budsjettvedtak.
Endelige vedtak fra UNE kan bringes inn for domstolene for prøving. Dette er en etterfølgende rettsikkerhetsgaranti for personer som har fått endelig negativt vedtak. Når en sak er bragt inn for domstolen, vil det være opp til retten å vurdere om lovtolking og skjønnsutøvelse i den enkelte sak kan medføre ugyldighet.