Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1523 (2023-2024)
Innlevert: 12.03.2024
Sendt: 13.03.2024
Besvart: 20.03.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Er statsråden eller departementet kjent med om det har vært hendelser (og evt. hvor mange) med hhv. pistol eller kniv på norske skoler siden hennes tiltredelse, og kan statsråden dele sine synspunkter om hva som kan være passende reaksjoner i tilfeller hvor elever tenner på fyrverkeri inne på en skole?

Begrunnelse

Jeg viser til det omfattende antall hendelser med vold og trusler i norske skoler, samt tidligere spørsmål om dette temaet.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Skolen skal være et trygt og godt sted for både elever og ansatte. Vi har derfor et helt tydelig regelverk som pålegger skoleeier å sikre elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø og ansattes rett til et trygt arbeidsmiljø.
Det er ulovlig å bære kniv eller pistol i det offentlige rom, og det er helt uakseptabelt hvis en elev har med seg våpen på skolen. Hvis dette forekommer legger jeg til grunn at skolen tar kontakt med politi og/eller barnevern. Jeg tar rapporter om våpenbæring og fyrverkeri svært alvorlig. Politiet har et naturlig ansvar i slike saker. Likevel må alle skoler vite hvordan de skal håndtere trusler, og hvordan de skal opptre overfor elever, foresatte og ansatte. Alle skoler skal derfor ha beredskapsplaner for håndtering av alvorlige hendelser som for eksempel skoleskyting eller knivangrep. Utdanningsdirektoratet og Politidirektoratet har laget en veileder for arbeid med forebygging og håndtering av alvorlige hendelser i barnehage og skole. Veilederen gir konkret støtte til hvordan skolene kan arbeide med risiko- og sårbarhetsanalyser, beredskapsplaner, øvelser og håndtering av hendelse.
Skolene har mulighet til å vedta ulike sanksjoner for overtredelse av ordensreglementet, for eksempel ved oppskyting av fyrverkeri. Ifølge opplæringsloven kan elever bortvises for brudd på ordensreglementet. I ytterste konsekvens kan elever bli pålagt å bytte skole og skolene kan også politianmelde elever for voldstilfeller. Elever over 15 år kan også straffes for straffbare forhold. Jeg mener generelt at dette gir skolene gode muligheter til å reagere på ulike former for utagerende adferd.
Utfordringer knyttet til uro og uakseptabel adferd vil variere fra skole til skole. Derfor er det den enkelte skole og skoleeier som er den beste til å vurdere hvilke reaksjoner og tiltak som er nødvendig.