Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1526 (2023-2024)
Innlevert: 13.03.2024
Sendt: 13.03.2024
Besvart: 18.03.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Er det villet politikk fra statsråden at personer i Gaza med oppholdstillatelse i Norge ikke får assistert utreise i regi av norske myndigheter?

Begrunnelse

Som følge av den massive bombingen fra Israel er Gaza hermetisk lukket, og det er ikke mulig å forlate Gaza uten assistanse fra myndighetspersoner. I dag har norske statsborgere rett til assistert utreise i regi av norske myndigheter. Justis- og beredskapsdepartementet har instruert Utlendingsdirektoratet (UDI) om å gi innreisevisum til mindreårige barn som er avhengig av sine norske foreldre og foreldre til barn som er norske statsborgere, slik at også de får assistert utreise.
I tillegg er UDI instruert om å prioritere søknader om oppholdstillatelse fra personer som oppholder seg i Israel eller Palestina, herunder søknader om familieinnvandring. Disse personene har imidlertid ikke rett på assistert utreise selv om de får innvilget opphold i Norge. Til tross for at søknader skal prioriteres og at de kan fremmes fra Norge presiserer UDI at

«en søker som får innvilget en tillatelse etter å ha fremmet en søknad i medhold av denne retningslinjen ikke kan regne med å få bistand til assistert utreise fra norske myndigheter.»

Ettersom man ikke kommer seg ut fra Gaza uten konsulær bistand, er det ikke mulig for de som har rett på opphold å komme seg til Norge.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til at jeg tidligere har fått et spørsmål til skriftlig besvarelse om tilsvarende tematikk fra representanten Birgit Oline Kjerstad, og at hun sammen med Marian Hussein og Andreas Sjalg Unneland har fremmet et representantforslag knyttet til familiegjenforening med familie i Gaza (Dokument 8:99 S (2023-2024) som jeg har til behandling.
Det følger av utenrikstjenesteloven § 1 at én av utenrikstjenestens oppgaver er å gi bistand til norske statsborgere i utlandet. Situasjonen i Gaza gir særlige utfordringer når det gjelder mulighetene for å yte konsulær bistand. Norge har hjulpet ut de fleste av de om lag 300 norske borgerne samt enkelte utenlandske statsborgere med tilknytning til Norge. Dette inkluderer utlendinger som har fått en familieinnvandringstillatelse etter søknad fremmet på vanlig måte før krigsutbruddet.
Justis- og beredskapsdepartementet instruerte UDI 16. oktober 2023 om å prioritere allerede fremsatte søknader om oppholdstillatelse fra personer som befinner seg i Israel eller Palestina, jf. GI-14/2023. Instruksen er revidert flere ganger, og gjeldende instruks, GI-19/2023, er fra 14. november 2023. Jeg vil presisere at prioriteringene gjelder søknader fremmet før denne dato.
For å legge til rette for en tryggere reise fra Gaza til Norge for norske barn, har Justis- og beredskapsdepartementet gitt en egen instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) om innreisetillatelse til familiemedlemmer i forbindelse med assistert utreise fra Gaza, jf. GI22/2023. Instruksen innebærer at foreldre og mindreårige søsken til norske barn som befinner seg i Gaza kan gis innreise til Norge, selv om de ikke selv er norske borgere eller har oppholdstillatelse i Norge. Denne gruppen tas på kvoten for overføringsflyktninger.
Det er midlertidig åpnet for at referansepersoner i Norge kan levere inn søknad om familieinnvandring på vegne av søkere som befinner seg i Gaza, da det for tiden ikke er mulig å levere inn slike søknader i Gaza. Det er imidlertid slik at utlendingslovens alminnelige regler for å få en slik tillatelse gjelder uendret, herunder hvilke familiemedlemmer som omfattes. Personer som får innvilget en søknad om familieinnvandring etter denne midlertidige ordningen, informeres om at de ikke kan forvente å få bistand fra norske myndigheter til assistert utreise fra Gaza.
Det stilles krav om person- og dokumentkontroll av personer som søker oppholdstillatelse i Norge. Normalt gjøres dette på søknadstidspunktet, der søker møter personlig og innleverer reisedokument. Når det gjelder utenlandske statsborgere som har fått oppholdstillatelse etter at et familiemedlem har levert søknad i Norge, er ikke denne kontrollen foretatt, siden søker ikke har møtt personlig. Person- og dokumentkontroll skal i stedet gjennomføres før det kan gis innreisevisum til Norge. Dersom det skulle oppstå avvik eller usikkerhet knyttet til denne kontrollen, vil tillatelsen kunne tilbakekalles. Det er svært viktig at vi har god kontroll på identiteten til de som kommer til Norge. Dette er et sikkerhetsspørsmål hvor vi ikke kan lempe på kravene.
Det er ikke mulig å gjennomføre person- og dokumentkontroll av utenlandske statsborgere i Gaza nå. Identiteten til de som får tillatelse etter søknad fra Norge kan dermed ikke kontrolleres før etter ankomst til Egypt. Et vilkår for å krysse grensen til Egypt er blant annet at Norge må garantere at personene forlater landet innen 72 timer. Dersom norske myndigheter henter personer ut av Gaza som vi ikke kjenner identiteten til, er det vanskelig å garantere at de det gjelder kan reise videre til Norge innen 72 timer. Vi risikerer at personer må returneres til Gaza, eller etterlates i Egypt uten lovlig opphold der.
Det har vært og er svært krevende å få personer fra Gaza over grensen til Egypt. For å krysse grensen kreves tillatelser fra flere lands myndigheter, og det er nødvendig med diplomatisk tilstedeværelse på egyptisk side av grensen når folk skal krysse. I tråd med vårt konsulære ansvar har Norge bistått norske borgere og enkelte utlendinger med tilknytning til Norge med assistert utreise fra Gaza. Norske myndigheter kan dessverre ikke tilby den samme bistanden til utenlandske statsborgere.
Svaret er koordinert med utenriksministeren.