Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Kan finansministeren garantere, på samme måte som han har garantert for å videreføre dagens strømstøtteordning, at de økonomiske virkemidlene i statsbudsjettet for 2025 rettet mot energieffektivisering og lokal energiproduksjon minst vil være på samme nivå som i 2024?
Begrunnelse
Allerede før regjeringen har gjennomført første budsjettkonferanse gir finansministeren en garanti for at strømstøtten skal videreføres i 2025 med samme innretning som i dag. Dagens innretning av strømstøtten gir ingen insentiver for at husholdninger gjennomfører energieffektiviseringstiltak eller tiltak for lokal energiproduksjon. MDG har derfor flere ganger fremmet forslag om endring av strømstøtteordningen for å sikre en ordning som også stimulerer til energieffektivisering. I mellomtiden er det viktig at dagens støtteordninger videreføres.
Regjeringen la 5. oktober 2023 frem handlingsplan for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi hvor NVE fikk i oppdrag å utrede et mål om 10 TWh redusert strømbruk i hele bygningsmassen innen 2030 sammenlignet med 2015. Det vil kreve en forsterket virkemiddelbruk for å nå dette målet.
Summerer vi opp tiltak som utløses av Energitilskuddsordningen for næringslivet, direkte bevilgninger over statsbudsjettet og midler til energieffektivisering og egenproduksjon fra Enova, Husbanken og Innovasjon Norges sine budsjetter, vil de statlige økonomiske virkemidlene være mellom 3 og 4 milliarder kroner i 2024.
Den politiske viljen til å bidra med midlertidige tiltak i form av strømstøtte til husholdninger, landbruket, idretten og frivillige organisasjoner har vært stor.
Spørsmålet er om finansministeren allerede nå også kan gi en garanti for at regjeringen i statsbudsjettet for 2025 vil hjelpe strømkunder å investere i varige tiltak, som igjen vil sette dem i bedre stand til å håndtere høyere strømpriser i den omstillingen til lavutslippssamfunnet som vi skal gjennom.