Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1530 (2023-2024)
Innlevert: 13.03.2024
Sendt: 13.03.2024
Besvart: 21.03.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Hva vil helseministeren foreta seg på kort sikt for å sikre rekruttering av helsepersonell og at stortingets vedtak om å tilby en tverrfaglig helsekartlegging av barn som flyttes ut av hjemmet etterleves?

Begrunnelse

Barneombudet adresserer i et skriv datert 4. mars bekymringer knyttet til rekruttering av helsepersonell til tverrfaglig helsekartlegging. Hensikten med Stortingets vedtak om helsekartlegging var jo å sikre barn i barnevernet bedre helsehjelp.
Barneombudet ber i brevet om en konkret plan fra HOD for hvordan departementet vil ta tak i rekrutteringsutfordringene, og hvilke virkemidler de vil benytte for å sikre at den tverrfaglige helsekartleggingen kommer på plass i alle regioner.
Det er nå to år siden Stortinget vedtok en plikt i barnevernsloven for å sikre at alle barn som flyttes ut av hjemmet får en tverrfaglig helsekartlegging. Bestemmelsen i barnevernsloven er gitt utsatt iverksettelse i påvente av at kapasiteten i kartleggingsteamene er tilstrekkelig. For at barneverntjenesten skal kunne oppfylle den lovpålagte plikten, er de avhengig av at helsesektoren bidrar med kompetanse og personer til kartleggingsteamene.
I Barne- ungdoms og familiedirektoratets (Bufdir) andre tertialrapport for 2023 trekkes det frem at:

«Det ligger an til et mindreforbruk på 10 mill. kroner på de øremerkede midlene til tverrfaglig helsekartlegging. Det har vist seg mer krevende enn forutsatt å etablere nye team.»

og at

«betydelig færre barn har mottatt tverrfaglig helsekartlegging i Bufetat enn planlagt. Hovedårsaken er at spesialisthelsetjenesten ikke skaffer til veie tilstrekkelig helseressurser til kartleggingsteamene grunnet kapasitetsutfordringer i spesialisthelsetjenesten. Dersom det ikke iverksettes tiltak som kan bidra til å løse utfordringene knyttet til ressurser fra helse er det risiko for at den nasjonale utrullingen av tverrfaglig helsekartlegging vil stoppe opp.»

Det er svært uheldig at de øremerkede midlene til tverrfaglig helsekartlegging ikke brukes opp. I bevilgingen for 2024 er det kun bevilget 5 mill. kroner, noe som er langt lavere enn den progresjonen i finansieringen som full utrulling, innen rimelig tid, vil kreve.
Tematikken er også løftet utallige ganger til barne- og familieministeren.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg samarbeider med barne- og familieministeren om etablering av team for kartlegging av barn som skal plasseres utenfor hjemmet og deres behov for blant annet helsehjelp. Formålet er å gi barnevernet et bedre grunnlag for valg av omsorgsbase. De regionale helseforetakene har fått i oppdrag å bidra med spesialistkompetanse inn i teamene innenfor rammen av de midler som stilles til disposisjon til formålet. Det ble forutsatt gradvis oppstart fra høst 2021.
Det er riktig at det har vært utfordringer med å rekruttere spesialisert helsepersonell til teamene. Jeg har mottatt følgende informasjon om status fra de regionale helseforetakene:
Helse Sør-Øst RHF opplyser at sykehusene i regionen bistår med spesialisthelsetjenester til seks team, og at etablering av et syvende team er under planlegging. Sykehusene bidrar med ressurser i form av pediater og psykologspesialist i halve stillingsbrøker i teamene, men det jobbes ved enkelte sykehus med å øke stillingsbrøkene for å kunne bidra til en økning i antall kartlegginger. De fleste sykehusene har opplevd utfordringer med rekruttering, særlig rekruttering av barneleger.
Helse Midt-Norge RHF opplyser at St. Olavs hospital HF har bidratt med rekruttering av helsepersonell til to team i sin region. Begge teamene har psykologspesialist. Det har vært utfordrende å rekruttere legeressurs, og de har i en periode måtte benytte sykepleieressurs med lege i bakhånd i stedet for å ha lege i teamet. Barne- og ungdomsklinikken har forsøkt å etablere et sosialpediatrisk team, som både på sykepleiesiden og legesiden i større grad vil kunne ivareta de behovene som tverrfaglig helsekartlegging representerer i dag.
I Helse Vest RHF sitt opptaksområde har Bufetat etablert ett team lokalisert i Bergen. Teamet startet opp 1. mars 2024, noe forsinket på grunn av utfordringer med å rekruttere helsepersonell. Helse Vest RHF ga Helse Bergen HF i oppdrag å bidra med lege og psykolog-kompetanse, og det har vært store utfordringer med rekruttering. Helse Bergen HF har lyst ut stillingene ved flere anledninger. Det er nå ansatt en legespesialist i 50 % stilling som startet opp 1. mars 2024. Stilling som psykolog har vært utlyst og ble besatt fra 11. mars 2024.
Helse Nord RHF opplyser at det er etablert et team i Tromsø der Universitetssykehuset Nord-Norge HF stiller med helsepersonell. Teamet har god legedekning og BUP bidrar med 100% psykologspesialist. Helse Nord RHF opplyser også at det er krevende å sikre tilstrekkelig fagressurser i regionen, men opplyser at de har løst oppdraget og bidrar med høy faglig kvalitet.
Jeg har stor forståelse for at regionene har hatt og har utfordringer med rekruttering av høyt spesialisert personell til denne ordningen. Mitt inntrykk er at alle regioner har iverksatt flere tiltak for å få på plass aktuelt helsepersonell og samarbeidet godt med regionalt barnevern for å bidra inn med personell i teamene. De fleste steder er nå personell på plass i teamene.
Helsedirektoratet har nylig publisert nasjonale faglige retningslinjer som gir anbefalinger om organisering, hvilken kompetanse som er nødvendig for å gjennomføre tverrfaglig helsekartlegging og om innholdet i kartleggingen. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har utgitt faglige råd om målgruppe og hvilke barn som skal få slik kartlegging. Samlet gir dette helse- og omsorgstjenestene og barneverntjenesten veiledning i gjennomføring av tverrfaglig helsekartlegging. Vi tror dette vil være et godt bidrag til et tilbud om tverrfaglig helsekartlegging til barn i barnevernet som har behov for dette.
Sammen med barne- og familieministeren følger jeg løpende med på situasjonen slik at vi sammen kan tilby de barna som har behov for det, en god tverrfaglig helsekartlegging.