Tage Pettersen (H): Hva vil helseministeren foreta seg på kort sikt for å sikre rekruttering av helsepersonell og at stortingets vedtak om å tilby en tverrfaglig helsekartlegging av barn som flyttes ut av hjemmet etterleves?
Begrunnelse
Barneombudet adresserer i et skriv datert 4. mars bekymringer knyttet til rekruttering av helsepersonell til tverrfaglig helsekartlegging. Hensikten med Stortingets vedtak om helsekartlegging var jo å sikre barn i barnevernet bedre helsehjelp.
Barneombudet ber i brevet om en konkret plan fra HOD for hvordan departementet vil ta tak i rekrutteringsutfordringene, og hvilke virkemidler de vil benytte for å sikre at den tverrfaglige helsekartleggingen kommer på plass i alle regioner.
Det er nå to år siden Stortinget vedtok en plikt i barnevernsloven for å sikre at alle barn som flyttes ut av hjemmet får en tverrfaglig helsekartlegging. Bestemmelsen i barnevernsloven er gitt utsatt iverksettelse i påvente av at kapasiteten i kartleggingsteamene er tilstrekkelig. For at barneverntjenesten skal kunne oppfylle den lovpålagte plikten, er de avhengig av at helsesektoren bidrar med kompetanse og personer til kartleggingsteamene.
I Barne- ungdoms og familiedirektoratets (Bufdir) andre tertialrapport for 2023 trekkes det frem at:
«Det ligger an til et mindreforbruk på 10 mill. kroner på de øremerkede midlene til tverrfaglig helsekartlegging. Det har vist seg mer krevende enn forutsatt å etablere nye team.»
og at
«betydelig færre barn har mottatt tverrfaglig helsekartlegging i Bufetat enn planlagt. Hovedårsaken er at spesialisthelsetjenesten ikke skaffer til veie tilstrekkelig helseressurser til kartleggingsteamene grunnet kapasitetsutfordringer i spesialisthelsetjenesten. Dersom det ikke iverksettes tiltak som kan bidra til å løse utfordringene knyttet til ressurser fra helse er det risiko for at den nasjonale utrullingen av tverrfaglig helsekartlegging vil stoppe opp.»
Det er svært uheldig at de øremerkede midlene til tverrfaglig helsekartlegging ikke brukes opp. I bevilgingen for 2024 er det kun bevilget 5 mill. kroner, noe som er langt lavere enn den progresjonen i finansieringen som full utrulling, innen rimelig tid, vil kreve.
Tematikken er også løftet utallige ganger til barne- og familieministeren.