Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1533 (2023-2024)
Innlevert: 13.03.2024
Sendt: 14.03.2024
Besvart: 22.03.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): Regjeringens budsjettavtale for 2024 med SV vedtok å implementere Baumann-utvalget sin anbefaling om alternative reaksjoner fremfor utvisning for personer med barn i Norge for å hindre at barn og foreldre må skilles. Det er nå kommet frem at minst 21 etiopiske asylsøkere, flere av de med barn i Norge, har blitt pågrepet og internert.
Hvordan planlegger statsråden å følge opp egne retningslinjer ved slike tilfeller?

Begrunnelse

De etiopiske asylsøkerne det er snakk om har vært lenge i Norge, alle i over 10 år og den lengste i over 20 år, så langt NOAS erfarer. Deres politiske aktivitet over tid kan ha medført et reelt beskyttelsesbehov. Videre er de bekymret for at det i denne gruppen er personer som kommer fra områder i Etiopia hvor det i dag er en pågående væpnet konflikt og at de derfor kan ha rett til internasjonal beskyttelse. Det er viktig her å se hen til UNHCR sine gjeldende anbefalinger fra 2022 som klart fraråder internflukt. Enkelte av returene vil således kunne innebære brudd på anbefalingene fra UNHCR.
Flere av etiopierne har lang botid, og er godt integrert i Norge og lokalsamfunn som står på for å beholde dem i Norge. Et eksempel er Samuel, kapteinen på gatelaget i Ålesund som har bodd mer enn 15 år i Norge. Lang botid og tilknytningen etiopierne har opparbeidet seg i Norge, inkludert perioder hvor utreiseplikten deres har vært suspendert og de har oppholdt seg lovlig i Norge, må tillegges vekt i en ny vurdering av om det foreligger sterke menneskelige hensyn i den enkelte sak.
Blant de pågrepne er det også foreldre med barn i Norge som faller innenfor anbefalingene fra det samlede Baumann-utvalget om å gi alternative reaksjoner istedenfor utvisning. Å returnere disse foreldrene vil være stikk i strid med Arbeiderpartiets enstemmige landsmøtevedtak fra i fjor vår som vedtok at Regjeringen må følge opp disse anbefalingene for å hindre at barn og foreldre må skilles og Regjeringens budsjettavtale for 2024 med SV pkt. 12 om å implementere anbefalingen om alternative reaksjoner fremfor utvisning for denne gruppen. Å gjennomføre retur vil innebære en brå og brutal familiesplittelse. Det er barna her som rammes, barn som ikke har andre enn den norske stat til å beskytte sine grunnleggende rettigheter.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til mitt svarbrev av 14. mars på skriftlig spørsmål nr. 1502 og mitt svarbrev av 15. februar på skriftlig spørsmål nr. 1164, begge fra stortingsrepresentant Birgit Oline Kjerstad.
Som det fremgår av de tidligere svarbrevene, arbeider departementet med å følge opp Stortingets anmodningsvedtak nr. 71 (2023-2024) så raskt som mulig innenfor den fristen Stortinget selv har satt, og som er ut året, 2024.