Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1552 (2023-2024) Innlevert: 15.03.2024 Sendt: 15.03.2024 Besvart: 22.03.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen
Une Bastholm (MDG): Det bygges nå nytt sikkerhetspsykiatrisk sykehus på Ila i Bærum, planlagt ferdig i 2026. Sykehuset plasseres innenfor markagrensa, og medfører nedbygging av store naturarealer. Statsråden har selv tatt til orde for at norske kommuner bør følge prinsippet om arealnøytralitet, senest overfor Bergen. Vil regjeringen innføre arealnøytralitet i statlige prosjekter og begynne med å sørge for at staten kompenserer for naturen som ødelegges i Bærumsmarka ved å gjenopprette like mye natur et annet sted i Bærum?
Andreas Bjelland Eriksen: I fremtiden må vi ha en mer arealgjerrig bruk av landet. Bit-for-bit-nedbygging er av de sentrale truslene mot miljøet, og noe vi i fellesskap må gjøre noe med. Jeg oppfatter at det er en økende forståelse av utfordringene med nedbygging av natur. Jeg mener det er stor oppslutning om å ta vare på naturen og stadig flere kommuner setter seg nå høye mål og gjennomfører planer og tiltak for å ta vare på naturen i kommunen.Vi må styre arealforvaltningen i landet i en mer bærekraftig retning. Arealnøytralitet er et mye brukt, men ikke entydig definert, mål for nedbygging av naturarealer. Klimautvalget 2050 definerer det som «å stanse tap av natur og restaurere like mye natur som bygges ned». Det kan også defineres som «null netto tap av natur». I praksis handler det om å gjenbruke og fortette allerede utbygde arealer fremfor å bygge ut mer natur, og å restaurere natur som allerede er bygd ned. For at vi skal få til dette, må både stat, fylkeskommuner og kommuner samarbeide om dette.Til høsten skal Regjeringen legge frem en stortingsmelding hvor vi presenterer en ny handlingsplan for naturen i Norge og hvordan regjeringen vil følge opp den globale naturavtalen. Her vil vi vurdere tiltak og virkemidler for å sikre en helhetlig forvaltning av naturen. Hvordan vi i fellesskap, stat, fylkeskommuner, kommuner og private, forvalter arealene, er sentralt i dette arbeidet.