Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til energiministeren

Dokument nr. 15:1582 (2023-2024)
Innlevert: 19.03.2024
Sendt: 19.03.2024
Besvart: 02.04.2024 av energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hvordan vil regjeringen for å sørge for å ha et oppdatert og tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag om støy fra vindkraftverk før det gis nye konsesjoner, og hvordan vil regjeringen sørge for at ny kunnskap, for eksempel om konsekvensene av vindkraftverket på Tysvær, følges opp?

Begrunnelse

Det er velkjent at vindkraftverk fører til mye støy, og en støy som skiller seg fra andre kilder fordi den kan pågå når som helst på døgnet. Dette er også omtalt i NVEs oppdaterte kunnskapsgrunnlag for vindkraft fra 2022. Klima- og Miljødepartementet har satt grenseverdier for hvor mye støy som er tillatt.
Et vindkraftverk i Tysvær har flere ganger fått medieoppmerksomhet på grunn av all støyen det genererer, og har tidligere pådratt seg vedtak fra NVE om delvis stans. Nå har det kommet en ny rapport på bestilling fra kommunen, med helsekartlegging blant beboere i nærheten. Rapporten har flere interessante funn, og viser at nesten halvparten av de fastboende er plaget av støy fra turbinene.
Folkehelseinstituttet sier på sin side at vi vet for lite om hvilke konsekvenser støy fra vindkraftverk har på helsen vår.
Nå ønsker regjeringen at det skal bygges mye ny vindkraft i Norge. Eksempelet fra Tysvær tyder på at man har tatt for lett på støyproblematikk før, og FHI mener vi vet for lite om disse problemstillingene. I tillegg er det viktig å understreke behovet for at utredningene er gode, og utarbeidet uavhengig av utbyggers interesser, med en metode som tar hensyn til lokal geografi og lokale forhold som påvirker støyen.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen vil øke den fornybare kraftproduksjonen for å møte klimautfordringene og energibehovet til folk og næringsliv. Vindkraft er den fornybare energiformen med lavest gjennomsnittlig utbyggingskostnad nå, og er derfor viktig i denne sammenheng.
Vindturbiner genererer støy som kan være plagsom for naboer og andre som oppholder seg i nærheten av vindkraftverket.
Støy og eventuelle virkninger støyen vil ha, utredes og vurderes alltid som en del av konsesjonsbehandlingen. Konsesjonsmyndighetene vil fortsette dagens praksis med å stille krav om utredningsmetode og støynivå basert på de til enhver tid gjeldende anbefalinger i Klima- og miljødepartementets Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging (T-1442, heretter «støyretningslinje») med tilhørende veileder utarbeidet av Miljødirektoratet. Formålet med støyretningslinjen er blant annet å forebygge helsekonsekvenser av støy, og å ivareta og utvikle gode lydmiljøer.
Dagens støyretningslinje med veileder anbefaler bestemte metoder for å beregne og måle støy, og fastsetter en grenseverdi for støy fra vindkraftverk på Lden 45 dB for støyfølsom bebyggelse. Kravet til maksimalt støynivå er strengere enn det som for eksempel gjelder for støy fra vei, jernbane og industri. Også Verdens helseorganisasjon (WHO) har siden 2018 anbefalt en støygrense fra vindturbiner på Lden 45 dB.
Flere nye studier om støy fra vindturbiner er publisert de siste årene. I 2022 oppsummerte Folkehelseinstituttet kunnskapsstatus for vindturbinstøy og virkninger på helse.
Konsesjonsmyndighetene legger til grunn de til enhver tid gjeldende anbefalinger om støy fra vindkraftverk. I tillegg følger konsesjonsmyndigheten nøye med på utviklingen av kunnskapsgrunnlaget for virkninger av støy ved konsesjonsbehandling av vindkraftverk.
Dersom det er mistanke om at støykrav eller andre vilkår i en konsesjon til et etablert vindkraftverk ikke overholdes, følges dette opp av NVEs tilsynsvirksomhet.