Silje Hjemdal (FrP): Hvorledes vurderer statsråden denne saken opp mot behovet for endringer i straffeloven, retten til bistandsadvokat og ressurssituasjonen i politiet?
Begrunnelse
I Aftenposten 10.02.2024 sto en sak som har opprørt mange.
En kvinne mottok masse grove og seksualiserte meldinger fra en lang rekke menn fra ukjente numre. Private bilder hadde blitt brukt til å opprette en falsk profil på datingstedet C-date. På profilen sto det hvilket område hun bodde i. I meldinger med mennene var adressen hennes, et digitalt kart og telefonnummeret delt. Det var avtalt flere sexdater hjemme hos henne med ulike menn. Det sto konkret hvor soverommet hennes var, og at hun fantaserte om voldtekt.
Da hun anmeldte ble saken henlagt etter kun tre dager. Hun klagde på henleggelsen, men fikk beskjed om at det var lite å gjøre med saken. Dette også når hun så at profilen fortsatt var aktiv. Det ble ikke gjennomført avhør av verken henne eller mulige mistenkte i denne fasen.
Med advokathjelp klagde hun til statsadvokaten i Hedmark og Oppland og begjærte nye etterforskningsskritt. Når saker kodes etter straffelovens bestemmelser om hensynsløs adferd, krenkelse av privatlivets fred, deling av krenkende bilder mv. utløser det ikke rett til bistandsadvokat. Hun fikk etter hvert imidlertid oppnevnt bistandsadvokat etter en snever unntaksbestemmelse i straffeprosessloven § 107 a 3. ledd etter at hennes advokat blant annet hadde påpekt at hun på grunn av saken ble ansett som forsøkt utsatt for voldtekt.
Saken ble til slutt henlagt på nytt. Effekten for henne er mistet tryggheten i eget hjem.
Mørketallene i slike saker er store. Det kan ha en negativ signaleffekt da det ikke får konsekvenser for gjerningspersoner som kan opptre anonymt på nettet, både av kjente og ukjente personer overfor en fornærmet.
Det kan stilles spørsmål ved om någjeldende straffelov fullt ut dekker slik kriminalitet. Strafferammene er lave og ofre for grove seksuelle krenkelser og potensielle voldtektsutsatte må selv betale advokat.
Politi og påtalemyndighet synes å ha lav kompetanse og lite ressurser til slike saker. Juristforbundet etterlyser en gjennomgang av hvordan straffelovens og straffeprosesslovens bestemmelser er tilpasset nye former for seksualisert vold.
Denne sak bør nyttes som del av oppfølgingen av opptrappingsplanen og voldtektsutvalgets rapport.