Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1593 (2023-2024)
Innlevert: 20.03.2024
Sendt: 20.03.2024
Besvart: 03.04.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvilke tiltak vil regjeringen iverksette for å sikre at disse viktige lavterskeltilbudene for rus- og psykiatri kan opprettholdes og fortsette å tilby nødvendige tjenester til de mange som er avhengige av dem, og/eller om regjeringen vil sørge for at kuttet reverseres?

Begrunnelse

Med bakgrunn i den nylige kunngjøringen fra Helsedirektoratet om reduksjon av finansiell støtte til Sammensenteret i Grimstad, Haugesund, Bergen og Kristiansand med 1,7 millioner kroner, samt nedgang i merverdiavgiftskompensasjon med 300 000 kroner. Undertegnede er bekymret for nedskjæringen av finansieringen av Sammensenteret og dets innvirkning på lokalsamfunnene.
Det er tydelig at Sammensenteret spiller en kritisk rolle i mange menneskers liv, ikke minst rundt høytider som jul, hvor de også fungerer som et fellesskap og støtteapparat. Undertegnede stiller seg undrende til hvordan regjeringen vil håndtere de potensielt alvorlige konsekvensene som en nedleggelse av disse sentrene kan medføre for sårbare grupper i samfunnet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Sammensentrene driftes av IOGT i Norge, som mottar tilskudd over ordningen Aktivitets-tilskudd for personer med rusmiddelproblemer, psykiske helseproblemer og/eller erfaring fra salg og bytte av seksuelle tjenester (Aktivitetstilskuddet), som forvaltes av Helsedirektoratet.
Helse- og omsorgsdepartementet er klageinstans for tilskuddsordningen. Jeg kan derfor ikke kommentere denne saken konkret. IOGT i Norge kan benytte seg av sin klageadgang på lik linje som andre tilskuddssøkere.
Det følger av lov om kommunale helse- og omsorgstjenester at kommunen skal sikre at den enkelte har mulighet til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre, og iverksette velferds- og aktivitetstiltak for barn, eldre og funksjonshemmede og andre som har behov for det. Å sikre gode og inkluderende aktivitetstilbud kan bidra til bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse. Det er viktig at virkemidler, som for eksempel tilskuddsordninger rettet mot ideell og frivillig sektor, bidrar til at det finnes et likeverdig og mangfoldig aktivitetstilbud til utsatte grupper. Derfor har vi en tilskuddsordning som Aktivitetstilskuddet, som retter seg mot nettopp denne målgruppen. Direktoratet har nylig tildelt kr 296 000 000 til dette formålet.
En viktig målsetting for regjeringen er at personer med psykiske vansker og rusmiddel-problemer skal oppleve verdige liv med god tilgang på behandling og oppfølging, samt deltakelse i arbeid, utdanning eller annen meningsfull aktivitet. Gjennom opptrappingsplanen for psykisk helse er det lagt vekt på å styrke oppmerksomheten og forståelsen for betydningen av arbeid, aktivitet og sosial inkludering i helse- og omsorgstjenesten. Dette får også mye oppmerksomhet i regjeringens kommende forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet.
I opptrappingsplanen for psykisk helse har vi et mål om at innbyggere i alle kommuner har tilgang til kunnskapsbaserte lavterskeltilbud innen psykisk helse og rusmiddelproblemer. I budsjettet for 2024 er det bevilget 150 mill. kroner i økt rammetilskudd til kommunene begrunnet med psykisk helse og rusmiddelproblemer. Vi vil også utrede fordeler og ulemper med ulike alternativer for å bidra til likeverdige kommunale lavterskeltilbud innen psykisk helse og rusmiddelproblemer for alle aldersgrupper. Lovfesting er blant alternativene som skal utredes. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å gjennomføre denne utredningen.