Irene Ojala (PF): Hvor mange byer/tettsteder med mer enn 20 000 innbyggere og mer enn 240 fødte barn per år har nær 2 timer eller mer i reisevei til fødeavdeling?
Begrunnelse
Regjeringen slår i Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027 fast at svangerskaps-, føde- og barselstilbudet skal gi den enkelte kvinne god oppfølging, en trygg fødsel og et godt fødetilbud. Regjeringen vil ifølge meldingen styrke det desentraliserte tilbudet gjennom samarbeid mellom kommuner og sykehus. Regjeringen vil føre en politikk som bidrar til et godt og trygt føde- og barselstilbud i hele Norge. Blant regjeringens tre mål for svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen er mål om at kvinner skal oppleve et sammenhengende, trygt og helhetlig tilbud gjennom svangerskap, fødsel og barselstiden, og mål om god bruk av personell og kompetanse.
I 2023 ble 246 barn født i Altaregionen, 97 barn ble født i Hammerfestregionen. Kvinner i Alta føder altså 2,5 flere barn enn kvinner i Hammerfest.
Likevel har Alta bare fødestue, Hammerfest har fullverdig fødeavdeling.
Derfor må en stor andel av Altas kvinner føde i Hammerfest, 14 mil og 2,5 timers kjørevei unna, og der veier og flyplasser er stengt flere dager i året. Alta har 21 708 innbyggere i 2023, og selv om syv av ti barn som fødes i Vest-Finnmark, bor i Alta, er det ikke fødeavdeling i kommunen.
Ifølge Altaposten mangler fødeavdelingen i Hammerfest seks av 13 jordmødre. I Alta er alle stillingene besatt.
Driften av fødeavdelingen i Hammerfest må ha dyre vikarer fordi over halvparten av jordmorstillingene står ubesatt. I Alta rekrutteres det 100 prosent inn i faste jordmorstillinger.
Det er vanskelig å se at det er i tråd med regjeringens mål om godt og trygt fødetilbud og god bruk av personell at så mange kvinner fra Alta må reise til et sykehus med rekrutteringsproblemer når egen klinikk har god rekruttering av jordmødre til alle fødekvinner i Alta, og når Alta er den regionen i Finnmark som har aller fleste fødsler per år.
Det fører til at veldig mange kvinner får unødig lang og ofte risikofylt reise til fullverdig fødeavdeling.
Det er en belastning for kvinnen og familien, og det gir pasientreisekostnader.
Det fører til økte kostnader til vikarer og innleie av personell i Finnmarkssykehuset. Finnmarkssykehuset ligger an til å gå med store underskudd også i 2024. De negative resultatene forverres av innleie og vikarbruk.