Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1606 (2023-2024)
Innlevert: 22.03.2024
Sendt: 22.03.2024
Besvart: 08.04.2024 av fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Synes statsråden det er akseptabelt at Østfoldbedriften Pronofa i Fredrikstad ikke har fått svar på sin søknad om oppdrett av tunikater på Hvaler selv om søknaden ble sendt i 2022, og hva vil statsråden foreta seg for å sikre rask behandling?

Begrunnelse

Det å ha et effektivt byråkrati som sørger for rask saksbehandling for innbyggere og næringsliv er viktig for å bidra til verdiskapning og innovasjon. Dessverre har dagens regjering valgt å stadig utvide byråkratiet og lagt andre hindringer for næringslivet vårt. Nylig kunne vi lese i Fredrikstad Blad at Østfoldbedriften Pronofa i 2022 sendte en søknad om oppdrett av tunikater på Hvaler. Denne søknaden ble liggende ubehandlet i nærings- og fiskeridepartementet i ett år, før den ble sendt videre til Østfold fylkeskommune. Fremskrittspartiet synes det er uakseptabelt at en bedrift som ønsker å bidra til innovasjon og verdiskapning skal bli møtt på denne måten. Uavhengig forvaltningsledd har statsråden det overordnede ansvaret og jeg ber derfor statsråden ta grep her.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Den 7. februar 2024 gjennomførte regjeringen endringer i forskrift om tillatelse til akvakultur av andre arter enn laks, ørret og regnbueørret. Forskriftsendringene hadde blant annet til hensikt å forenkle saksbehandlingen og å bidra til at oppdrett av andre arter enn laks, ørret og regnbueørret blir mer lønnsomt og konkurransedyktig. Regjeringen benyttet denne anledningen til å ta grep for å desentralisere behandlingen av søknader for akvakultur av sekkdyr (tunikater), og delegerte ansvaret til de respektive fylkeskommunene. Ved å delegere ansvaret for behandling av flere arter til akvakultur ut til fylkeskommunene, ønsker regjeringen å bidra til å styrke fylkeskommunenes rolle i forvaltningen av lokale marine næringer. På denne måten bringes beslutningstakingen nærmere lokalsamfunnene som påvirkes.
Frem til denne forskriftsendringen var tunikater ikke omfattet av tildelingsforskriften for akvakultur av andre arter, slik at ansvaret for behandling av denne typen søknader lå hos Nærings- og fiskeridepartementet i første instans. I forbindelse med at forslaget om endring av forskriften ble sendt på høring, besluttet departementet 16. mai 2023 å delegere kompetansen til å behandle søknader om akvakultur med sekkdyr til Fiskeridirektoratet. Delegeringen til Fiskeridirektoratet gjaldt midlertidig inntil nytt regelverk ble fastsatt, og hadde til hensikt å sørge for så effektiv saksbehandling som mulig i overgangsperioden. De søknadene som Fiskeridirektoratet ikke rakk å behandle innen forskriftsendringene ble fastsatt 7. februar 2024, deriblant søknaden til Pronofa i Hvaler kommune, ble videresendt til aktuelle fylkeskommuner.
Selv om fylkeskommunen har fått delegert kompetanse til å tildele tillatelser etter akvakulturloven, er ikke fylkeskommunene del av statsforvaltningen. Staten har dermed ikke alminnelig instruksjonsmyndighet overfor fylkeskommunen når det gjelder måten de velger å organisere seg på, for å utøve de oppgavene de får tildelt. Jeg kan ikke se bort fra at arbeidet med å gjennomføre disse forskriftsendringene har bidratt til å forsinke behandlingen av søknaden til Pronofa. Jeg mener likevel at det var viktig å få på plass disse forskriftsendringene, blant annet for å legge til rette for en smidigere og mer tilgjengelig prosess for aktørene fremover. For øvrig har jeg full tiltro til at Østfold fylkeskommune vil sørge for en god og effektiv behandling av søknaden til Pronofa, nå som de har fått den på sitt bord.